Follow je lah..


Sabtu, 26 Julai 2008

UMNO Tidak Semantap PAS

Pergerakan kesatuan PAS adalah sebuah pergerakan yang signifikan dalam menunaikan amanah untuk menegakkan Syariat Islam di samping membawa kemanfaatan kepada semua rakyat Malaysia. PAS penuh dengan etika, disiplin, rukun, dan tertib demi memperjuangkan Islam. PAS membawa mesej Islam dan UMNO hanya membawa mesej bangsa melayu.

Perbincangan dua hala antara pemimpin PAS dan UMNO tiada masalahnya. Dengan perbincangan samada samada secara muzakarah dan muqabalah ia adalah cara dalam membawa mesej Islam. Ia umpama senjata berdakwah. Senjata yang digunakan mestilah sesuai dan penuh hikmah. Lantas PAS mengorak langkah kearah itu.

PAS dipimpin oleh Majlis Syura yang terdiri dari ulama' dari mereka yang arif. Diatas platform inilah PAS dilihat lebih tinggi dari UMNO. Kitab Alquran dan Sunnah tidak pernah dikesampingkan tatkala susah atau senang. Malah hampir setiap ahli PAS dilatih dan ditanamkan benih keimanan supaya kehidupan tidak lari dari tujuan yang sebenar.

Cahaya dan kegelapan tidak boleh disekalikan. Begitulah umpamanya antara dua pihak yang mendokong Islam dan pihak yang menolak Islam, ia selamanya tidak akan bersatu. Kebenaran akan mengalahkan kebatilan. Begitulah yang telah termaktub dalam Al-Quran.

UMNO untuk bersama PAS bagaikan bermimpi di siang hari. Ini kerana kedua-duanya adalah dilaluan yang berbeza. Hanya bersatu apabila UMNO kembali kepada ajaran sebenar Islam. Contohnya sekarang, UMNO tidak pernah merujuk ulama' dalam isu yang penting dan ramai juga pemimpin UMNO yang jahil kepada Islam.

Tanpa menyentuh mana-mana peribadi, ada juga dikalangan ahli UMNO atau isteri ketua UMNO, mereka tidak menyempurnakan pakaian dengan menutupi aurat. UMNO juga sering dihantui dengan politik wang dan berpuak-puak. Kelemahan ini diakibatkan UMNO hanya berteraskan kepada bangsa Melayu sedangkan bangsa itu tidak kekal.

Hanya yang kekal ialah Islam. Islam lah yang layak membawa kemanfaatan dan kesejahteraan kepada semua makhluk. Tetapi sayangnya UMNO tidak menjadi perkara ini sebagai agenda perjuangan. Dahulu PAS pernah menyertai UMNO, kini apa kata pula jika UMNO menyertai PAS.

فذکر ان الذکر تنفع المومنین-١١

Kita akan mati pada bila-bila masa. Entahkan esok atau lambat lagi. Hakikatnya setiap yang hidup seperti kita sekarang kelak kita akan mati. Sesungguhnya tiada siapa yang dapat lari daripada kematian itu.

Kita harus bersedia setiap masa akan bagaimanakah mati kita nanti. Persiapan itu ada pada dua wajah iaitu persediaan hati dan fizikal. Kesemua ini sangat penting bagi kita yang bergelar seorang insan.

Dari segi fizikal, kita mampu meperolehinya, setiap orang yang mati akan diselimuti kain kafan. Maka kain tu akan menjadi pakaiannya tatkala tinggal di alam perkuburan. Itulah harta yang dibawa kedalamnya,

Persedian hati bukan semua boleh dimiliki. Hati yang penuh rahsia tidak mungkin dapat diketahui oleh insan lain tatkala kematiannya. Maka hati inilah yang sangat penting. Biarlah kematian kita berada dalam keadaan kita redha kepada ALLAH dan ALLAh redha kepada kita.


Hidup yang kekal adalah di hari akhirat nanti. Pada masa itu kita berpeluang untuk menikmati nikmat yang selama-lamanya. Di situlah negeri atau kehidupan kita yang sebenar. Cuma untuk memperolehi itu, kita perlu berkerja kuat untuk mendapat redha Ilahi.

Khamis, 24 Julai 2008

Paka Doh Mercedesnya

Kerajaan Terengganu hari ini dibawah kepimpinan Ahmad Said sudah mula menunjukkan keberanian dan tegasnya. Pembelian kereta Mercedes E200 sebanyak 14 buah telah membuka mata kabinet yang kononnya pembelian itu sudah melanggar peraturan atau keterlaluan.

'Paka Doh' yang memberi maksud 'pakai dah' adalah paling tepat untuk memberi reaksi kepada sesetengah pihak yang mempertikai keputusannya itu. Kereta Mercedes E200 sudah pun dibeli dan telah digunakan. Namun jika Abdullah menyuruh membatalkan penggunaan kereta itu, ia sudah keterlaluan.

Apakah Terengganu mahu menjual kereta itu semula? Pastinya mereka sudah tidak mahu lagi menggunakan kereta yang banyak masalah sehingga mencecah ratusan ribu untuk tujuan penyelenggaraan kereta. Bagi mereka, pilihan kereta Mercedes adalah yang tepat dengan keadaan sekarang.

Disebalik itu, tedapat juga pandangan negatif berkaitan dengan isu ini. Ada yang menyatakan ini sebahagian dari pembaziran. Wang sepatutnya diberi keutamaan kepada masalah rakyat dan kemiskinan di negeri Terengganu. Sungguhpun demikian, pengaliran wang yang dikira pembaziran ini mesti dikaji. Cuma dari segi kutamaan sahaja, adakah wajar E200 ini dibeli.

Barisan Kabinet yang diketuai Abdullah melahirkan hasrat yang berat untuk membenarkan kereta ini dipakai oleh Terengganu. Dalam masa yang sama keputusan Ahmad Said memberi tamparan kepada kualiti Proton sebagai peneraju automotif negara. Kereta kita masih belum standard dan masih banyak perlu diperbaiki.

Ahmad Said bukan seperti idris Jusoh yang akrab dengan Abdullah. Negeri yang sensai dengan jawatan Menteri Besar sehingga melibatkan kedaultan Agong. Abdullah perlu mengharap agar Said 'bekerja bersama saya' walaupun Said bukan pilihan Abdullah.

Selasa, 22 Julai 2008

Inul Gerudi Di Selangor

Kesediaan Inul pada mulanya untuk joget dan nyanyi dangdut di Johor adalah sia-sia. Ini kerana persembahannya tidak dapat dijalankan. Tatkala itu juga Inul rebah apabila berita pembatalan konsertnya itu tiba kepadanya.

Rebah Inul dibangkit semula di negeri Selangor Darul Ehsan. Bagi mereka yang konsisten dengan keimanan dan ketaqwaan, konsert yang bakal diadakannya di Selangor bakal membawa kemurkaan Tuhan. Sebagaimana sedia maklum, tarian dan pakaiannya yang lari dari hukum syarak adalah adalah jelas berdosa.

Bagi peminatnya, kalau sudah minat apa lagi yang hendak ditunggu. Bapak-bapak dan ibu-ibu akan berasak memenuhi ruang kosong yang ada bagi merasa kehangatan gerudi atau goyang punggungnya. Soal iman dan ketaatan ditolak ketepi dahulu dan beriktikad dengan pegangan hedonisme.

Kerajaan Selangor masih sempat membatalkan konsert itu jika berkeinginan dan bertanggungjawab pada amanah. Kerajaan Selangor yang terdiri daripada sebilangan orang agama, harus memandang serius akan sebarang bentuk konsert seperti ini. Sekurang-kurangnya jika tidak dapat membatalkan konsert ini, sekatan mestilah dilakukan.

Ini semua bukanlah tujuan untuk mendiskriminasi. Akan tetapi keperluan mencegah kemungkaran itu adalah lebih utama. Gelek dan goyang Inul sudah jelas melanggari syariat Islam. Keberanian PAS Selangor untuk mencegah konsert ini disanjung tinggi.

Inul bukan tempatnya di Malaysia selagi mana persembahannya tidak patuh kepada paraturan Islam. Bukan Inul sahaja, malah artis-artis lain yang lari dari etika keperiabdian Muslim mestilah ditolak tepi. Selangor harus menjadi negeri Islam yang sempurna, mudah-mudahan.

Isnin, 21 Julai 2008

Plan Gempur BN

BN tidak pernah tidur dalam mempertahankan kuasa mereka. Kekalahan yang dihadapi menggesa mereka untuk lebih kuat berkerja dengan men'curi' keyakinan rakyat yang telah bertaut pada pembangkang. Maka sebuah plan perlu dihalusi dan dijana supaya BN tidak lingkup dan ketika peralihan kuasa Abdullah kelak sekurang-kurangnya dapat dilihat BN masih mantap.

Musuh BN pastinya pembangkang dan yang paling hampir ialah PKR dan PAS kerana mereka bangsa serumpun. Formula mudah untuk menguatkan parti adalah dengan melemahkan musuh.

Cara melemahkan PKR adalah dengan bertindak kepada Penasihatnya iaitu Anwar Ibrahim. Maka dengan itu beliau telah difitnah tanpa batasan. Maka individu yang dicanang sebagai Perdana Menteri ke enam ini terpaksa berhadapan dengan sebuah musibah dan akhirnya kepercayaan rakyat kepadanya sedikit tergugat.

Jika BN melawan PAS dilihat seolah BN tidak bersekongkol dan bermusuh dengan sebuah gerakan Islam. Malah dilihat tidak baik juga apabila PAS yang majoriti dari melayu bergaduh sesama melayu dari UMNO.

Maka cara terbaik untuk memenangi persaingan ini adalah dengan 'berbaik-baik' pada lahiriyah seolah BN ini sebuah parti yang baik dan mahukan Islam serta sayangkan bangsa. Sedangkan BN hanya menjadikan Islam sebagai Hadhari sahaja dan pada mereka menyimpan paling banyak melayu yang korup. Mungkin dengan cara mereka berbaik dengan PAS, orang melayu sudah boleh terima BN.

Inilah plan mereka dalam membaiki semula sokongan rakyat kepadanya. Mereka lebih melihat musuh diluar parti mereka daripada musuh yang terdapat dalam parti. Anwar tetap teguh dan PAS sentiasa berwaspada pada semua langkah BN.

Ahad, 20 Julai 2008

Nak DNA Ke Nak Darah?

Deoxyrinobucleic acid atau DNA adalah sejenis bahan dalam darah yang mengandungi maklumat pengenalan peribadi dan ianya berbeza dengan setiap orang yang lain. Banyak kes-kes kehilangan orang atau pengecaman mayat, DNA telah diambil untuk tujuan penyiasatan dan pengenalan diri.

Abdullah bercakap mudah "Buat sekarang. Saya nak tengok". Menilai kata-katanya itu ia seumpama menyuruh budak sekolah rendah menjawab soalan Matematik. Apakah Abdullah tidak tahu bahawa DNA sudahpun diambil pada sepuluh tahun yang lalu. Oleh itu, mengapa harus dilakukan untuk kali kedua. Ini adalah soal maruahnya (Anwar) untuk memberi DNA kali kedua tanpa sebab musabab yang kukuh.

DNA seseorang tidak berubah jika ia tidak dimanipulasi. Dalam erti kata lain, DNA yang dimanipulsi mungkin telah dirosakkan atau diubah maklumat yang terdapat dalamnya ekoran kecanggihan teknologi terkini. DNA Anwar sepuluh tahun dahulu menjadi tanda tanya mengapa ia tidak mahu diguna pakai semula oleh Polis untuk siasatan. Apakah DNA lama sudah rosak angkara kerakusan mereka ataupun mereka bukan mahukan DNA tetapi mahukan darah sebagai mencipta bukti.

Hari ini, Abdullah me'mujuk' Anwar agar menuruti kehendak Polis. Nyata Abdullah tidak bersikap adil dalam hal ini kerana beliau berpihak kepada Polis. Sebagai PM yang kononnya ingin membuktikannya seperti Mr.Clean, beliau harus adil dan tidak mempengaruhi sesiapa sahaja. Wajar bagi beliau menganggap bahawa hujah keengganan Anwar memberi DNA ada benarnya dan kehendak Polis harus dikaji.

Majlis Peguam Negara telah menyatakan bahawa Anwar tidak perlu memberi sampel DNA yang kali kedua. Peguam Sivarasa memberitahu pula, dalam undang-undang Malaysia, mahkamah tidak boleh menyuruh Anwar untuk memberi sampel DNA nya. Maka bertambah serabutlah kerja 'menipu' yang hendak dijalankan oleh mereka.

Ada masa Polis boleh dipercayai dan ada masa tidak boleh dipercayai. Sekarang keluarga Anwar sudah berat hati dalam menaruh kepercayaan kepada Polis kerana banyak pengkhianatan terhadap kepercayaan bersama telah dilakukan oleh Polis. Jaminan Abdullah banawa Ghani Patail dan Musa Hasan tidak campur tangan terlalu ampuh. Ini kerana selagi mana kedua suspek itu tidak digantung kerja, selagi itu mereka terus memiliki kuasa.

Abdullah pernah menipu dan tidak pernah meminta maaf kerana menipu. Ingat, ini konspirasi. Fikir dua tiga kali kata sang penipu kalau tidak masuk kita rugi. Meraka telah berpakat dan merancang. Memastikan mereka terus suci dari dosa dan adil lah sangat...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Bacalah juga:

Lawan Tetap Lawan