Follow je lah..


Sabtu, 13 Jun 2009

Sila Undi SIS: Haram atau Halal

Semua pengunjung blog ini digalakkan untuk mengundi, adakah wajar SIS diharamkan atau tidak. Dengan sedikit survey ini, mungkin kita dapat melihat kewajaran SIS untuk terus beetapak dan apatah lagi menyuarakan pandangan mereka yang kontra. Undian boleh dibuat pada sebelah kanan blog ini. Terima Kasih.

Khamis, 11 Jun 2009

SIS Perlu Dikaji

SIS-Sister In Islam yang sudah bertapak kukuh di Malaysia semakin kukuh lagi. Cadangan bernas dari PAS dalam muktamar untuk mengharamkan organisasi ini harus disambut dengan penuh kebijaksanaan. Dengan itu, kita perlu merujuk semula dan mengkaji sejauh manakah SIS relevan dalam memberi sumbangan kepada Islam terutama di negara kita.

Sebahagian kaum hawa dari kalangan orang Islam ini begitu lantang. Kelantangan ini adalah berlaku kerana lampu hijau yang telah diberikan oleh kerajaan kepada mereka. Kementerian Dalam Negeri barangkali mengagak bahawa SIS tidaklah memberi ancaman keselamatan kepada negara. Namun ketahuilah, keadaan SIS di Malaysia menggugat aqidah umat Islam dalam diam tanpa kita sedari.

Apabila hukum agama yang terang lagi bersuluh dinyatakan dalam al-Quran dipersoal, SIS telah tersasar. Dari perkara faraid, poligami, dan bab keluargaan Islam, dan lain-lain apa yang mereka tak kena? Apakah rujukan muktabar perjuangan mereka iaitu al-Quran dan Sunnah atau hanya berteras akal yang nipis senipis rambut yang tidak bertudung itu?

Marilah semua umat Islam bersatu kembali kepada al-Quran dan Sunnah serta bersama membasmi kemungkaran yang dibawa oleh mereka yang tidak bertanggungjawab kepada Islam. Tiada kompromi dalam soal aqidah. Biar negara dan demokrasi tergadai daripada aqidah yang tergadai.

Sudah lama sebenarnya rasa tidak puas hati kepada SIS. Semua pihak seperti ulama', majlis fatwa, para mufti dan jabatan agama duduk semeja mengkaji semula kehadiran SIS dalam negara ini. Semoga kefahaman Islam sebenar dapat disampaikan kepada mereka agar mereka kembali bertaubat ke jalan yang benar.

Isnin, 8 Jun 2009

Siapa Musuh PAS?

Orang yang baik seperti Nabi Muhammad S.A.W. pun mempunyai musuh. Malah Islam sendiri sentiasa berhadapan dengan musuh lebih-lebih lagi semasa Rasulullah sedang giat menyebarkan Islam. Hairanlah jika PAS tiada musuhnya.

Musuh yang nampak boleh kita bersedia menghadapinya. Selok-belok dalam melawan musuh mungkin sudah lama diketahui. Seumpama orang yang sudah berpengalaman dalam persilatan, setiap buah pukulan pasti akan ada buah tepisnya.

Jika PAS menganggap seteru politik, seperti parti lawan kepada PAS adalah musuh, sesuatu yang diterima logik. Ini kerana ada pihak yang tidak suka pada misi dan pembawaan PAS itu sendiri. Musuh itu mungkin seorang yang sekular dan ada juga yang bersifat bermuka-muka.

PAS memang sudah biasa diserang dari pelbagai sudut dan dari pelbagai medium. Membawa Islam bererti sedia membawa beban dakwah yang tidak pernah sunyi dari tentangan. Tentangan yang bahaya adalah kejahilan manusia daripada memahami manhaj Islam. Maka kejahilan juga adalah musuh PAS.

Dari diri yang jahil, maka boleh datang pelbagai penyakit yang lain. Seperti penyakit hasad, bergaduh pada hal yang kecil, dan melanggar peraturan parti. Hal-hal ini harus dielakkan dan jangan diri terlalai oleh syaitan yang membawa isi dunia sebagai perhiasan mereka.

Rata-rata, tidak kira agama dan bangsa, masyarkat sudah boleh menerima PAS. Ini kerana PAS membawa Islam, kesejahteraan. Maka sepertimana perbankan Islam yang diterima pakai oleh kebanyakan bank terkemuka, maka begitulah cabangan Islam yang lain mampu diterima oleh ramai pihak kelak dahulu, kini dan selamanya.

Cara dan strategi yang bijak akan menyelamatkan PAS dari musuh yang tidak diduga. Oleh itu pendekatan ulama dan profesionalisme sangat besar peranannya. Jangan pula ulama dijadikan musuh pula dek kerana rasa diri sudah cukup tampan dan gagah.

Setelah tamatnya muktamar ini, semua perwakilan akan kembali ke pangkuan madu' mereka masing-masing. Resipi sudah diberi, kini bawa pulang untuk dimasak dan dihidangkan. Hidangan yang baik dan lazat, pasti siapa sahaja akan tertambat.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Bacalah juga:

Lawan Tetap Lawan