Follow je lah..


Jumaat, 16 Mei 2008

Giliran Dia Pula

Dalam Akhbar Utusan, berita bertarikh 8 Mei 2o08, gambar ini dipaparkan. Gambar yang menunjukkan seorang ahli UMNO yang taat menurut perintah Presidennya untuk membuat laporan polis berhubung isu Karpal menghina Sultan. Beliau diikuti dengan beberapa orang UMNO lain bersungguh-sungguh menurut perintah untuk membuat laporan dan tidak melupakan kepada wartawan agar hadir membuat liputan besar. Laporan itu dibuat di Ibu Pejabat Polis Daerah Sentul, Kuala Lumpur.

Adnan, bekas Menteri Pelancongan dan juga ahli Parlimen Putrajaya tahu akan dirinya. Hari ini mukanya keluar lagi dalam akhbar, tetapi bukan lagi Utusan, iaitu New Straits Times:


Dia terlibat dalam kes Lingam. Dia akan disiasat. Masakan dia tidak tahu hal ini ketika membuat laporan polis berkaitan kes Karpal. Tetapi kerana disuruh membuat laporan polis maka buat-buat tebal muka atau muka tembok. Hari ini benarlah seluruh Malaysia tahu ceritanya. Berdasarkan satu sumber, akhbar itu disaman.

Paku dulang paku sepih, mengata orang dia yang...

UMNO memang suka begitu, cakap berdegar-degar sahaja tetapi cermin dirilah dahulu.

Ini Bukan Tentera Islam

(youtube di bawah telah di 'band' sejak 9.00 pagi hari ini)Bukan tentera Islam lagi tetapi mungkin tentera beragama Islam sahaja. Islam di mata tetapi di hati Tuhan yang menilainya. Manusia diberi akal dan maruah untuk menjaga setinggi dengan ketinggian Islam.

"Ini adalah soal maruah seorang manusia. Menteri pertahanan sendiripun tentunya tidak mahu kepalanya dipijak-pijak begitu," kata Saifuddin, Ahli Parlimen Machang.

Apabila ditanya kepada Najib akan hal itu, tetapi malang tiada jawapan.

Sekarang bagaimanakah kita ingin memohon kemenangan di sisi ALLAH jika ditakdirkan peperangan berlaku kerana amalan Islam itu telah dialpakan. Islam yang membela agama, jiwa, akal, dan keturunan (lima prinsip Maqasid Syariah).

Beginilah jika tidak ditanam sedalam-dalamnya benih iman ke dalam hati setiap tentera.Apabila ditanam benih iman tu, ia akan bercambah menjadi pohon yang bermanfaat untuk hidupan serta memberi teduhan.

Walaubagaimanpun, kta tunggu apa kata tokoh-tokoh ulama' dalam hal ini. Apakah latihan ini latihan yang halal? Lihat sahaja, auratnya sudah dibuka.

فذکر ان الذکر تنفع المومنین-٦

Sekali bala turun ke ruang alam ini maka sesiapa sahaja boleh mengena. Tidak kira tua atau muda, berdosa atau tidak berdosa smuanya sama sahaja. Kedahsyatan malapetaka yang telah berlaku kurang dalam dua minggu di China dan Myanmar, memberi pengajaran.

Atas itulah tujuan bala supaya manusia dapat mempelajarinya. 8000 sehingga 10000 orang telah tebunuh dalam kedua-dua bencana ini. Sebidang padang bola sudah pasti tidak dapat memuatkan kesemua mayat ini untuk dikuburkan tetapi memerlukan sebuah kota sebagai kubur!

Gambar yang pertama di atas adalah gambar menunjukkan bangunan yang runtuh ekoran gempa bumi 7.8 skala Ritcher di China. Tiada sesiapa yang dapat menahan batu besar jatuh ke bumi membungkus ratusan dan ribuan mayat. Usaha mencari dan menyelamat berapa peratuskah dapat membantu yang terperangkap jika keadaan makin sukar hari demi hari.

Keadaan sama di Myanmar tetapi bentuknya berbeza. Gambar kedua ialah gambar seorang anak yang tidak berdosa merenung jauh nasib dirinya yang mungkin telah hilang ibu bapa dan rumah untuk bermain. Lihatlah rumahnya di belakang yang ranap. Aduh, tersentuh jiwaku.

Bersabarlah atas segala ujian ALLAH dan ALLAH tidak akan mensia-siakan kesabaran kita. Sampaikanlah berita gembira ini kepada orang-orang yang sabar. Mudah-mudahan terubat jiwanya.

Khamis, 15 Mei 2008

Karpal Yang Tidak Karam

Sebelum ini Karpal ada menyatakan berkaitan misi PAS untuk menubuhkan negara Islam. PAS dengan berhemah dan bijak memberi respon yang selamat dan tidak provokasi kepada kenyataan Karpal. Tuan Guru menyebut bahawa, Karpal bolehlah datang ke Kelantan jika ingin melihat bagaimanakah kepimpinan berasaskan Islam dilaksanakan di sana.

Beliau ialah antara peguam yang mahal bayarannya jika memerlukan khidmatnya kerana berpengalaman jauh, pandai berhujah, serta pakar perundangan. Barangkali tidak bijak jika seorang budak UMNO (iaitu pemuda dari Perak) yang begitu lantang hendak mengajar beliau kepada ilmu perundangan kononnya mereka memperjuangkan Melayu.

Karpal telah melahirkan pandangan peribadi beliau berhubung isu Nizar-Jamry. Beliau berkata katanya itu adalah berasaskan undang-undang dan tetapi diputar belit serta diambil kesempatan oleh UMNO sebagai itu isu politik. Akibatnya, beliau dihentam oleh UMNO dan laporan polis dibuat.

Di Selangor, atas satu kenyataannya kepada Sultan, Istana menyatakan kenyataan beliau sebagai tidak bertanggungjawab. Walaubagaimanapun, ketika ditemui wartawan di perkarangan Parlimen berkaitan hal itu, beliau seperti terkejut dan tidak menyedari kenyataan itu pernah dikeluarkan olehnya.Beliau sedia balik melihat kenyataan itu.

Baginya, jika 2000 laporan polis terhadap kenyataanya, beliau tetap mepertahankan dirinya tidak bersalah. Kelihatan puak UMNO begitu teruja membuat laporan polis kononnya Karpal menderhaka kepada Agong sedangkan mereka terlupa bahawa mereka lebih awal kebiadapan kepada Raja, Sultan, dan Agong.

Selagi ada Karpal akan bersuara biarpun hanya di kerusi roda. Pandangannya mungkin keras dan keterlaluan kepada beberapa isu yang sensitif. Sebagai Ahli Parlimen Bukit Gelugor, beliau gigih keluar masuk ke Parlimen demi menyatakan hasrat, pendirian, dan perjuangannya.

Rabu, 14 Mei 2008

Kalau Seorang Diri

Ibrahim Ali telah menyatakan hasratnya untuk menyertai parti politik kerana beliau yang memegang jawatan sebagai ahli Palimen Bebas. Kebebasan itu akhirnya tidak membawa beliau kemana-mana.

Beliau seorang yang sering dilihat sebagai 'lone renjer' apabila memasuki fasa pilihanraya. Prinsip dan pegangan beliau yang sebegitulah menyebabkan beliau bergerak sedemikian. Namun beliau tetap terus tekad berjuang dan beliau telah menang pada PRU-12 yang lalu.

Kemenangan pada waktu itu adalah kerana beliau 'bergabung' dengan PAS. Beliau menyedari kelebihan sekiranya beliau berserta dengan PAS kerana melihat mesej rakyat. Dan beliau menang, tetapi beliau tetap lagi seorang diri.

Beliau juga ialah bekas Ketua UMNO bahagian Pasir Mas. Ini bererti beliau bukanlah asing di kalangan orang UMNO terutamanya UMNO Kelantan.

Berdasarkan rekod, beliau juga pernah ditahan ISA. Tatkala itu beliau ialah seorang rakan kepada Anwar Ibrahim. Namun apabila masa berlalu, segalanya mungkin tidak sama seperti dahulu lagi.

Oleh itu, parti mana yang menjadi pilihan beliau untuk memeluk, adalah keuntungan kepada parti itu. Katanya, PKR belum lagi mempelawa beliau. Bagi PAS, Mursyidul Am bersedia menerimanya tetapi tidak mempelawa. Ini kerana untuk mempelawanya bukanlah keutamaan.

Berkata Tuan Guru dengan penuh kebijaksanaan "Saya tidak suka mempelawa kerana saya suka memberi dakwah dan memberikan penerangan. Mempelawa itu tidak penting."

Pilihlah yang mana satu. Pilihan Ibrahim akan menjadi penanda arah ke mana arah sebenar perjuangan beliau. Adakah perjuangan Melayu semata-mata atau sebaliknya. Anda perlu untuk bersama.

Selasa, 13 Mei 2008

Lompat Parti: Benar

Hari ini adalah hari berteka-teki akan siapa akan berhasrat melompat parti. Kembalinya Anwar Ibrahim dalam dunia politik Malaysia mencetus satu lagi faktor iaitu yang dikenali sebagai faktor Anwar. Anwar Ibrahim, ketua Pakatan Rakyat memberi terus memberi harapan kepada rakyat dan memberi tekanan hebat kepada Barisan Nasional.

Sidang media yang dijalankan siang tadi menguatkan lagi desas-desus berita ini dan dilihat satu sidang media yang luar biasa. Sidang ini seolah-olahnya memberi signal kepada ahli Parlimen Sabah dan Sarawak untuk memasuki gear pertama untuk 'melompat'.

Anwar kerap bermain psikologi terutamanya terhadap pemimpin BN. Antara mainannya ialah beliau pernah berkata "Bila saya masuk Parlimen, saya tak kan keluar". Apakah maksudnya? Itulah antara psikologi senjata Anwar bertujuan untuk memberi satu kesan mendalam dan tanda tanya kepada senario politik akan datang.

Dengan mendengar cakap-cakap dari ahli Parlimen Sabah seperti baru-baru ini, kebenaran kata-kata Anwar seolah semakin jelas. Mereka yang sebahagiannya tidak bersetuju dengan cara BN terhadap mereka berhasrat untuk berhijrah parti. Itulah puncanya mengapa mereka harus bertukar parti.

Jika lompat parti ini dipanggil sebagai hijrah, ia adalah sesuatu yang baik. Hijrah yang bererti keluar dari sesuatu kepompong yang tidak baik kepada yang baik, adil, dan bersih. Dalam konteks ini, hijrah dimaksudkan kepada keluar dari BN yang korup kepada Pakatan Rakyat yang membela rakyat. Membela rakyat Sabah dan Sarawak agar nasib pendidikan, masa depan, dan sebagainya lebih terjamin.

Sekiranya isu lompat parti ini tidak benar, Anwar tidak mungkin begitu beria-ia menghebahkan berita ini. Malah jika Anwar hanya bercakap kosong, kemungkinan besar beliau akan berhadapan dengan krisis kejujuran atau penipuan. Sekiranya ini tidak benar, Pakatan Rakyat kemungkinan besar kehilangan kepercayaan dari rakyat Malaysia dan itu adalah mustahil. Oleh itu, hal ini adalah serius dan tidak boleh dibuat main-main sembarangan serta menjadi perhatian.

Demi kebaikan Pakatan Rakyat yang telah dibina, berita ini harus dianggap benar. Walaubagaimanapun, rakyat tetap mahu melihat realisasi dari kata-kata dan perubahan cara di era harapan baru untuk Malaysia.

Isnin, 12 Mei 2008

Demikianlah Khairy (KJ)

"Itulah Khairy" kata Tun Dr Mahathir satu ketika dahulu. Ada sesetengah orang yang menyampah dengannya dan ada juga yang mendukungnya. Sekalipun mungkin kita tidak pernah bermalam selama tiga hari di rumah KJ untuk mengenali hati budinya, tetapi cukuplah sekadar kenali beliau dari kaca mata politik.

Hari ini Parlimen riuh-rendah angkara KJ. Menurut sumber, KJ hanya cakap dan tidak membenarkan laluan kepada ahli parlimen lain untuk menjawab atau mencelah. KJ tidak memberi peluang kepada mereka. Selepas itu pula, ahli parlimen yang mentah ini mencari publisiti murahan dengan membuat akronim PKR kepada 'Projek Khinzir Rasaksa'. Ini secara tidak langsung adalah sebuah sindiran kepada Parti Keadilan Rakyat (PKR) berhubung isu babi di Selangor. Jawab Mahfuz, YB Pokok Sena dengan berseloroh, bukan 'PKR', tetapi Projek Babi Negara (P'BN').

Satu ketika dahulu juga KJ pernah ditanya mengenai ISA di Malaysia. Responnya "I tak boleh pakai badge ni sebab "I love ISA". Lagi pun family I belum ada yang kena ISA." Oh, inilah pemimpin yang bukan berjiwa rakyat tetapi pemimpin berjiwa anak-beranak. Biarlah rakyat terseksa kerana bukan anak-beranak atau anak-bini nya serta pak mertuanya yang terseksa oleh ISA.

Dalam salah satu entri dalam blogspot ini (sila klik), KJ gagal memartabatkan budi bahasa sedangkan beliau ialah orang Melayu yang terkenal dengan budi bahasa. Dengan menggunakan kata yang kasar, dia tidak juga segan silu memanggil rakyat yang berhimpun dan berkumpul secara aman di jalan raya itu sebagai monyet. Sehingga sekarang, KJ tidak menarik balik kata 'panggilan' itu.

Sekali-sekala ada soalan yang ditanya oleh wartawan atau sesiapa pun, KJ tidak dapat memberi komen dan mengelak soalan begitu kepadanya. Jawapan paling mudah dan paling popular "No comment" dan meminta diajukan soalan lain. Maka tidak hairanlah jika KJ tidak mampu berdebat dengan anak muda kerana KJ lebih selesa berkokok di tepi tangga.

Ahad, 11 Mei 2008

Titik Kelemahan BN

Dari satu sumber, hari Rabu (14/5/2008) katanya akan 'melompat'lah 17 ahli parlimen BN menyertai Pakatan Rakyat.Rupa-rupanya ia satu ancaman serius kepada BN kerana di situ titik kelemahan mereka.

Dahulu BN menyifatkan kekalahan teruk mereka dalam pilihanraya adalah berfaktorkan ada atau wujud ahli yang curang dan berpaling tadah . Natijahnya, lima negeri dan satu wilayah melayang seperti mana yang telah diketahui ramai. Pada saat kekalahan itu, ketua utama BN, terduduk kaget.

Memang ada orang BN yang tidak jujur dalam BN. Pelbagai kemungkinan kenapa mereka bersifat sedemikian. Jika ada, mungkin disebabkan kerana memprotes kerana tidak puas hati, kecewa dengan kepimpinan yang lemah, ditekan dan dihenyak oleh kuasa para ketua, atau mahu beralih bersama perjuangan rakyat yang hakiki. Dalam banyak kemungkinan ini, tiada satu pun rawatan yang berkesan diberikan oleh BN supaya bahaya kemungkinan itu tidak melarat.

Apabila sudah kronik, melalui pelbagai seribu satu kepincangan dalam menguruskan sebuah parti BN, keadaan semakin sukar. Masing-masing mengutamakan kepentingan dan mahukan kepentingan. Sekarang bagi sesetengah ahli Parlimen BN pula, dalam BN sudah tiada lagi kepentingan. Ayuh, kita melompat!

Jika beginilah caranya BN menghadapi situasi segala masalah, harapan kegemilangan BN kian kabur. BN terpaksa berjaga-jaga kepada semua ahli Parlimen yang mungkin akan melompat parti bila-bila masa. Memberi ingatan dan amaran "Ingat kamu menang pilihanraya atas tiket Barisan Nasional" kata Najib. Dolah dan Najib, tidak mahu BN kalah, sebab nanti, hilanglah kuasa kerajaan mereka.

Inilah sahaja kelemahan BN, takut ahli Parlimen mereka lompat parti. Jika tidak takut, kerajaan anak-beranak akan tumbang. Apabila tumbang, mereka akan jadi pembangkang.Maka mereka tidak boleh menyalah-gunakan kuasa agensi kerajaan, mengaut untung berbillion-billion, dan bercakap besar.Selamat tertumbangnya sebuah proksi kegelapan.

Inilah Ketuanan Melayu

Ketuanan Melayu menjadi modal utama bagi UMNO. Sebaik sahaja tamat PRU-12, mereka(UMNO) bergendang dengan irama ketuanan Melayu supaya rakyat dapat melihat bahawa mereka adalah satu-satunya angkatan terulung yang membela hak dan kesensitvitian Melayu. Merekalah yang mempertahankannya, itulah kata mereka.

Mengapa ia digembar-gemburkan jika sebelum ini mereka sakan bercerita pasal hendak membangunkan Kelantan, selamat, aman, dan makmur. Kerana UMNO ingin menyatu-padukan Melayu dibawah UMNO supaya mereka mendapat sokongan yang padu di saat rakyat sudah mahu peralihan pemerintahan.

Hakikatnya ketuanan Melayu masih utuh dan dihormati. Tiada apa yang menjadi isu dan tiada ada apa ancaman pun terhadap bangsa Melayu ini. Melihat cakap-cakap mereka untuk mempertahankan ketuanan ini seperti menambah garam ke laut. Laut yang semestinya telah masin jika ditambah garam begitu jugalah tahap masinnya laut itu. Itulah perumpamaan kerja UMNO yang berbicara perkara ketuanan Melayu pada saat dan keadaan Melayu kini.

Pendek kata, hak dan ketuanan Melayu masih terjaga dan terbela dalam Perlembagaan Negara. Tiada suara yang ekstrim mencabar dan mempersoalkan hak Melayu. Perdana Menteri masih orang Melayu, universiti tempatan masih ramai anak Melayu, dan Kampung Baru, Kuala Lumpur masih lagi didiamai dan dimiliki oleh orang Melayu. Oleh itu, apa masalahnya dengan Melayu?

Kalau benar ingin menjaga ketuanan Melayu, perlu dilihat bersama orang Melayu yang telah hilang pekertinya. Melayu yang hilang kejujuran diri sehingga sanggup mengkhianati amanah, Melayu yang menekan bangsa sendiri hanya kerana perbezaan idealogi politik, dan Melayu yang sudah tiada rupa melayu apabila rambut sudah perang, telinga-hidung bertindik, hidup bebas ala barat, cakap guna bahasa penjajah, dan amalan agama sememangnya hancur dan sekadar adat.

UMNO perlu bahaskan itu semua. Jika masalah tersebut seolah remeh dalam benak mereka, mari berbicara sesuatu yang lebih agong seperti keadilan dan demokrasi. Keadilan yang sudah lumpuh sejak era Tun Mahathir sehingga sekarang, siapa yang bersuara memperbaikinya? Jika keadilan hilang, datanglah kezaliman. Ini yang patut difokuskan bukan ketuanan Melayu.

Orang Melayu di luar UMNO semakin pandai dan dapat menilai serta berfikir baik-buruk. Jika tidak manakan mungkin UMNO kalah teruk dalam pilihanraya. Manakan mungkin ratusan dan puluhan ribu rakyat dapat dihimpunkan secara sukarela di stadium anjuran Pakatan Rakyat. Melayu memang b oleh berfikir untuk kebaikan negara, hanya segelintir sahaja yang tidak.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Bacalah juga:

Lawan Tetap Lawan