Follow je lah..


Jumaat, 19 Februari 2010

Kalau Kau Tak Mahu Sebat

Kalau kau tak mahu sebat...biar aku yang sebat..sudah lama sebat ini diajar dalam mendidik manusia. Namun manusia yang tidak pernah dididik ini menjadi penakut untuk disebat. Suami pun boleh sebat isteri atau anaknya.

Sebat bukan seperti yang dimomok-momok oleh segelintir musuh Islam. Bukan sampai tersalai kulit punggung atau kulit badan dengan tangan serta kaki diikat. Namun sebat itu adalah satu sentuhan badan yang akan menyerap iktibar ke dalam hati mereka.

Islam adalah sejahtera. Hukuman yang ada dalam Islam termasuk sebat adalah untuk kesejahteraan umat umumnya dan pesalah itu khususnya. Orang yang tak mendalami dan mengimani Islam tidak layak berbicara pasal Islam mengikut idea dan rasional mereka.

Pun begitu dalam hal ini, kenapa golongan ini yang lebih hadapan membuat kenyataan terhadap isu sebat berbanding dengan persatuan, institusi, dan badan yang menggerakkan Islam. Suara kita mesti lebih kuat dari mereka agar suara sumbang itu dapat dibisukan.

Rabu, 17 Februari 2010

Tol Free Umpama Bagi Rakyat Mati


Beruntung balik kampung atau pergi ke mana-mana destinasi tanpa bayar duit tol. Maklumlah harga tol memang mahal lebih-lebih lagi jika ulang alik perjalanan. Rakyatlah menjadi mangsa setiap kali kenaikan harga tol. Dan apabila tiba musim cuti, tol lah menjadi tempat paling ramai di'kunjungi'.

Tindakan mereka yang memberi tol percuma tiap malam seolah menggalakkan rakyat berjalan pada waktu malam. Malam suasananya gelap dan kita akui bukan semua mampu memandu pada waktu itu. Memandu pada waktu malam sekurang-kurangnya anda tidak boleh ngantuk.

Tapi bukan semua kita biasa memandu malam untuk jarak jauh dan berjam-jam lamanya. Mungkin ada yang mahu berehat setelah penat berkerja pada siang hari itu. Atas 'sebab-sebab' inilah kita melihat ramai rakyat gagal memandu dengan baik dan mati ditengah jalan pada waktu malam!

Apa rasionalnya hendak bagi tol percuma pada waktu malam? Kalau nak bagi percuma, bagilah betul-betul. Ini orang melayu kata macam tak ikhlas je nak bagi. Sekarang kita lihat kemalangan yang beraku baru-baru ini berlaku pada waktu malam.

Nyawa melayang begitu sahaja. Kematian akibat kemalangan menjadi pembunuh utama rakyat Malaysia!

Isnin, 15 Februari 2010

Tuan Guru Menunaikan Umrah

(gambar ehsan dari darussyifa.org)

Tuan Guru Dato' Dr. Haron Din hari ini telah berangkat mengerjakan umrah pada hari ini. Program beliau selama dua minggu di tanah suci menjadi satu kelaziman.

Semoga Tuan Guru selamat sampai, sihat dan pulang ke ibu negara dalam sihat sejahtera jua. Selamat menunaikan umrah,
Taqabballahu minkum
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Bacalah juga:

Lawan Tetap Lawan