Follow je lah..


Rabu, 15 Oktober 2008

Segalanya Berjalan Lancar Boss!!


Ketika meneliti blog No2umno, gambar ini memberi maksud tersendiri yang bergantung pada tafsiran individu itu sendiri. Gambar dan berita mengenai ini boleh dilihat di blog ini pula.

Dalam majlis jamuan hari raya ini, tentu sekali tidak kelibat Abdullah biarpun beliau masih lagi boss kepada Najib, Muhyiddin, dan semuanya. Barangkali hubungan keruh antara Mahathir dan beliau menyebabkan antara faktor mengapa hubungan dua pemimpin ini seolah-olah dingin.

Hasrat Mahathir bagi melihat Abdullah meletak jawatan kian tercapai. Konspirasi, kerelaan, atau paksaan dalam perletakan jawatan Abdullah bukanlah perkiraannya. Jelas kini 'anak didik atau anak buah' Mahathir yang telah menjadi Presiden UMNO selama 22 tahun memainkan peranan dalam merialisasikan impian Mahathir demi parti itu.

Dalam masa yang sama juga, anak kandung Mahathir , iaitu Mukhriz semakin mendapat banyak pencalonan bahagian yang menyebabkan anak mertua Abdullah ketinggalan beberapa bahagian. Imperialisme Mahathir menjadi bayang-bayang dan KJ terhoyong -hayang. Biarpun begitu, KJ bukanlah calang-calang orang dalam kelompok itu kerana KJ juga berpengaruh.

Jika dahulu, Mahathir pernah berkata beliau tidak dibenarkan berjumpa dengan ahli UMNO, tetapi kini jelas di gambar tersebut beliau sudahpun boleh berjumpa tidak sahaja dengan ahli UMNO malah bakal Presiden UMNO itu. Abdullah sebenarnya terperangkap sehingga beliau akhirnya terpaksa akur untuk melepaskan jawatan.

Isnin, 13 Oktober 2008

Majlis Ulama' UMNO?


"Saya dengan ini mencadangkan agar UMNO mengambil langkah berani dengan menubuh Majlis Ulama parti berkenaan. Namun, penubuhan itu bukan sekadar mengujudkan sebuah replika tanpa fungsi, sebaliknya hendaklah Majlis Ulama tersebut berperanan membimbing perjalanan parti selaras dengan kehendak Islam dalam segala aspek,"

Begitulah kata-kata dari seorang Mufti, Mohd Asri. Beliau memang dilihat lantang dan peka dalam banyak perkara sungguhpun kontrak beliau sudah tidak disambungkan lagi oleh Perlis. Hakikatnya jawatan bukanlah idaman atau keutamaan sebaliknya adalah tanggungjawab sebagai seorang dai'e itu sentiasa dipikul sehingga ajal menjelma.

Melihat keadaan UMNO yang dirasuki dengan banyak perkara-perkara tidak baik, harus cadangan itu diambil. Jika UMNO menolak atau mengabaikan cadangan ini, UMNO menolak saranan ulama' dalam menentu hala tuju parti mereka. Tuan Guru jua penah berkata, UMNO adalah parti sekular.

Memang wujud ilmuwan Islam dalam kolompok UMNO. Tetapi kadang kala mereka terbatas dan dibataskan dalam meng'Islam'kan UMNO itu sendiri. Kecewa juga ada diantaranya yang tergamak menjual agama dengan keuntungan dunia yang sedikit. Islam Hadhari ciptaan Presidennya tidak memberi langsung impak kepada pergerakan UMNO dalam mendukung Islam dan dipercayai akan terus pupus dan luput dibawah Najib Adul Razak kelak.

Memiliki Majlis Ulama' sangat penting (lebih penting dari Majlis Tertinggi) supaya UMNO terpimpin dibawah landasan yang lurus iaitu landasan Islam. UMNO tidak boleh hanya begitu menumpukan pada bangsa Melayu tetapi eloklah ditumpukan kepada Melayu-Islam. Memang sukar kehendak ini dilaksanakan bagi mereka sebenarnya kerana amalan Islam yang dipegang oleh ahli termasuk wanita dan puteri organisasi itu rapuh.

Abdullah yang datang dari keturunan ulama' pasti sangat mengerti cadangan Mufti ini. Sayangnya semua sudah terlambat untuk beliau membawa reformasi Islam dalam UMNO. Masa yang singkat untuk beliau ini hanya adalah masa untuk mengemas dan beransur.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Bacalah juga:

Lawan Tetap Lawan