Follow je lah..


Sabtu, 30 Ogos 2008

Perihatinla Sangat..


Banyak faedah mungkin diperolehi dari Belanjawan 2009 ini. Belanjawan yang disifatkan dari kerajaan perihatin menjadi bualan dan juga tanda tanya bagi sesetengah pihak. Ada lebihan juga dilihat kepada sesebuah pihak.

Sabah dan Sarawak medapat perhatian yang lebih oleh kerajaan BN. Jika melihat kembali mandat BN, ratanya lebih dari kerusi Perlimen Sabah dan Sarawak. Maka adakah pemberian ini kepada mereka sebagai hadiah atau tidak lebih sumpama sebiji 'gula-gula' agar Sabah dan Sarawak terus memberi mandat kepada BN.

Sejurus selepa pembentangan itu, hampir semua ahli Parlimen BN Sabah dan Sarawak berkumpul dan memberi tandatangan menyata sokongan kepada Abdullah. Sesungguhnya keadaan di Sabah dan Sarawak lebih tertekan ekoran kenaikan harga barang dan kadar inflasi yang tinggi.

Dalam masa pembentangan itu juga Abdullah memberi sedikit sentuhan kepada Pakatan Rakyat agar tidak merampas mandat mereka. Anwar yang berhadapan dengannya pasti tidak terlatah dengan kata-kata seperti itu. Segala dalam peracangan PR untuk mengembalikan Malaysia yang sejahtera.

Nyata ada beberapa perkara yang kurang disebut seperti harga minyak, tol, COLA, dana seni tanah air, dan pelbagai lagi. Belanjawan ini boleh dianggap seperti perkara biasa dan kurang berdaya saing. Ekonomi Malaysia di peringkat antarabangsa kini mungkin lebih suram berbanding era Dr. Mahathir ketika dahulu.

Mampukah diberi gelaran kerajaan perihatin sebelum semua cadangan dibuktikan. Kerajaan perihatin bersaing dengan kerajaan rakyat. Kita akan terus lihat.

Rabu, 27 Ogos 2008

Kemenangan Yang Bermakna


Anwar Menang, Arif Kalah
Keputusan pilihanraya semalam merupakan satu kemenangan mudah kepada Anwar. Beliau yang menang dengan undi 31 195 orang manakala Arif dari BN hanya peroleh 15 524 undi sahaja. Majoritinya ialah 13 398 undi (jika akhbar utusan melaporkan majoroti 15 671 undi). Sebelum ini, dalam satu laporan berita radio, Arif 'yakin' BN boleh menang sedangkan kini keputusan rakyat sudah menolak kepimpinan BN. Kekalahan Arif bukanlah difaktorkan kepada calon tersebut semata-mata tetapi ia adalah mesej kebencian rakyat kepada BN dan pemimpin yang korup.

Najib Harus Letak Jawatan
Jika dalam PRU-12 yang lalu, BN kalah teruk Abdullah diminta melepaskan jawatannya maka kini dalam pilihanraya kecil ini juga menyaksikan Najib juga perlu meletak jawatan dalam parti. Najib yang telah diamanatkan oleh Abdullah untuk membawa kejayaan BN di Permatang Pauh itu gagal berbuat demikian di kubu kuat Anwar itu. Maka kini tidak ada alasan untuk Najib meletak jawatan demi sifat tanggungjawab beliau atas kekalahan itu. Abdullah, Najib, Mahathir, Hishammuddin, KJ, dan lain semua itu sudah tidak lagi menepati citarasa rakyat dalam membawa Malaysia yang lebih baik.

Bala Untuk Mubahalah
Kekalahan BN ini juga adalah bala atau tsunami bagi BN. Inilah bala yang diturunkan kepada mereka kerana mempermainkan sumpah laknat. Sumpah laknat Saiful tidak kemana melainkan menambahkan lagi keyakinan rakyat kepada Anwar. Begitu juga dengan Najib dan Tajul Rosli yang mempermainkan kalimah sumpah. Kejahilan Saiful terus bersinar apabila Ramlang Porigi mendedahkan rahsia mereka. Akibat dari bala ini, BN dijangka bertahan tidak lama lagi kerana dipercayai beberapa ahli Parlimen BN bersedia untuk lompat parti.

Media Perdana Tiada Minat
Keganasan penyokong pembangkang, menjadi tajuk utama media perdana semalam. Media perdana ini juga tidak membuat sebarang temubual dengan mana-mana wakil pembangkang atas kemenangan kerana semestinya mereka adalah tali barut BN. Dalam dada akbar Utusan juga, gambar-gambar kemenangan PKR tidak diletakkan di muka hadapan akhbar melainkan sebuah gambar persedian kemerdekaan. Kita sudah muak dengan sikap media seperti ini yang memualkan.

Jalan ke Putrajaya Sudah Di Buka
Anwar menang dan akan mengangkat sumpah sebagai ahli Parlimen Permatang Pauh. Beliau juga akan menjadi ketua pembangkang di Parlimen. Atas platform ini keazaman untuk membawa Harapan Baru bagi Malayisa dilihat cerah. Selepas ini, kita lihat rentak langkah demi langkah jalan Anwar ke Putrajya.

Ahad, 24 Ogos 2008

48 Jam Ke Pengundian


Masa yang tinggal kini kurang 48 jam sahaja lagi ke tarikh 26 Ogos 2008, sebuah tarikh yang akan meledakkan lagi susur galur politik Malaysia. Permatang Pauh yang kini menjadi sebutan, sedang menanti setiap saat dengan penuh bermakna. Dari saat menjadi minit, dan seterusnya dari minit menjadi jam maka akhirnya kotak undi Permatang Pauh akan 'panas'.

Sepanjang laluan ini, pelbagai perkara dapat dilihat. BN yang mengakui sebagai parti 'under dog' dalam pertandingan ini tidak mahu mengaku kalah. Calonnya Arif Shah dihimpit kecaman dan sebilangan ahli BN yang bermain kotor. Wang dan kuasa menjadi taruhan agar mereka dapat menang tanpa keaiban.

Beberapa poster hasutan puak BN telah berjaya di rampas. Poster-poster ini meniup api perkauman dan ketuanan Melayu. Mereka membayangkan jika PR mentadbir negara, perpaduan kaum tidak stabil dan hak melayu akan dirampas oleh cina. Inilah satu-satunya keterdesakan modal buat BN dalam mengalahkan Anwar Ibrahim. Mereka bermain sentimen.

Arif Shah semenjak dicalonkan beliau semakin popular dan terkenal. Pun begitu, beliau bukan saingan yang setaraf dengan Anwar, mantan Timbalan Perdana Menteri Malaysia. Apabila orang melayu Permatang Pauh tidak melayannya lalu beliau berharap kepada kaum cina dan india. Cenderung kepada kaum cina kerana pandai berbahasa Mandarin dan cenderung kepada India kerana beliau adalah dari geng mamak. Modal asas Arif Shah.

Dalam tempoh 48 jam ini juga memungkin untuk Arif Shah hilang kelayakan bertanding atas tiket BN. Sebuah akhbar berbahasa cina mendedahkan pengakuan Arif membayar duit kepada pekerja bukan jentera BN. Arif kata dia tidak mampu memeberi wang tetapi logikkah alasannya kerana dia sekrang adalah calon tajaan BN, sebuah parti yang terkaya hasil wang rakyat.

Selepas 48 jam kemudian, sebelum pengumuman diumumkan, undi adalah rahsia dan kawalan keselamatan kotak undi pula ditingkatkan 100 peratus. Jika tidak mungkin akan terjadi perkara yang tidak diingini. Kata mereka yang hatinya penuh dengan dengki "Jika tak menang pun, kasi sabotaj pun ok lah," .
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Bacalah juga:

Lawan Tetap Lawan