Follow je lah..


Khamis, 9 Oktober 2008

Pertandingan Yang Dirancang


Hari ini semua maklum bahawa Abdullah tidak bertanding. Dalam erti kata lain, beliau tidak lagi menjadi Presiden UMNO dan seterusnya Perdana Menteri Malaysia. Pada awalnya beliau mahu dilambatkan lagi peralihan kuasa ini, tetapi setelah beberapa watak tampil dalam 'plan' peralihan kuasa ini menggesa Abdullah untuk melepaskan jawatan paling eksekutif dan idaman ramai.

Watak Muhyidin menjadi antara pembantu watak utama. Kenyataannya yang kadang kala dilihat tidak sekutu dengan aspirasi Perdana Menteri menjadi simbol suara akar umbi. Namun pelik juga sekalipun beliau menginginkan perubahan dalam pucuk pimpinan kerana memandangkan kelemahan UMNO sekarang, beliau tidak sama sekali berhasrat meletak jawatan seperti mana Zaid lakukan. Ini kerana beliau masih mahu bertanding dan memegang jawatan dalam parti itu, ataupun dalam erti kata lain apabila Abdullah berundur, beliau boleh naik pangkat sedikit.

Beliau yang mahu Abdullah berundur segera kini memasuki plan kedua iaitu menyeru semua bahagian menyokong Najib. Dalam erti kata lain juga, mesti bagi Najib menang. Team beregu ini makin cemerlang dalam mengukuhkan kedudukan dalam politik masing-masing. Kemudian, Najib akan memegang kuasa dan Muhyidin menjadi 'kawan' rapat kepada bakal Perdana Menteri itu.

Selain Muhyidin yang ingin bertanding jawatan Timbalan Presiden, tetap ada beberapa kerat pemimpin UMNO dalam MT mahu bertanding sama. Sekalipun diantara mereka ada rekod lama yang tidak memuaskan dan ciri kepimpinan yang tidak tetap pendirian, berbanding Muhyidin, beliau agak kemas dalam langkah susun atur politiknya.

Tiba-tiba juga, Zahid Hamidi menarik penyertaan dalam pertandingan jawatan Timbalan Presiden. Alasannya mudah iaitu suara akar umbi dan demi perpaduan UMNO. Namun hal ini pasti berkait rapat dengan persaingan beliau dengan yang lain dan barangkali juga arahan dari otai-otai UMNO.

Jika Abdullah sudah pilih siapa penggantinya sejak awal lagi, begitulah juga Najib mahu juga memasang angan-angan timbalannya. Harus timbalan beliau itu sefikrah dengan beliau dan sangat hampir hubungan mereka kerana ini penting bagi melancarkan pentadbiran negara dan hal-hal sulit. Najib mempunyai rekod peribadi yang sofisikated dan sulit. Anwar harus pintas Najib sebelum beliau menjadi Perdana Menteri Keenam.

Rabu, 8 Oktober 2008

Bukan Untuk Mendewa

Hanya gambar dan itu sahaja yang dimaksudkan dan bukan pula patung seperti yang dipuja. Jika puak UMNO mengatakan itu adalah untuk pemujaan maka sangat wajar untuk mereka melihat kembali batu berhala yang cukup besar dan tinggi didirikan di seluruh Malaysia. Dalam masa yang sama, patung Murugan di Batu Caves adalah jelas bertujuan pendewaan semata-mata.

Gambar yang besar bagi seorang tokoh sudah tidak asing lagi di dalam dunia ini. Tidak menjadi pelik jika gambar seorang yang terkenal terpampang di mana-mana dan dalam masa yang sama mereka adalah seorang pemimpin.

Isu gambar ini hanya timbul oleh puak UMNO yang sentiasa cuba mencari titik kelemahan parti lawan mereka. Dalam soal yang remeh ini juga, mereka mahu membesar-besarkan isu. Jika dibandingkan keutamaan isu, lebih banyak perkara lagi yang perlu dijadikan isu serius termasuklah isu keselamatan negara yang kian membimbangkan.

Antaranya ialah kejadian yang melibatkan mereka yang bertanggungjawab pada sola keselamatan. Hal di pagi raya angkara tembakan rambang sebanyak 58 das tembakan mengalahkan letupan mercun bola mainan anak yang berusia 7 tahun sudah menjadi ancaman keselamatan. Di tambah lagi dengan insiden yang dipercayai polis yang menyamun seorang kontraktor seperti dilaporkan oleh Berita Harian hari ini menggemparkan institusi itu. Apa sudah jadi dengan mereka?

Ada sebahagian isu yang sahaja digembar gemburkan dan ada yang terus disembunyikan. Jika hal gambar besar ini menjadi kontroversi, ia lebih kepada kontroversi berunsur politik sempit UMNO. Lihat gambar sebilangan para pemimpin terbilang di dunia yang terpampang besar di negara mereka masing-masing di http://s252.photobucket.com/albums/hh4/luggagemantis/foto%20pemimpin/

Isnin, 6 Oktober 2008

Akhirnya Ku Undur Jua

Ada cerita-cerita yang memberitahu kemungkinan Abdullah tidak akan bertanding dalam pemilihan bahagian UMNO kali ini. Di sebalik itu juga, ada juga yang menyatakan Abdullah akan terus menjadi Perdana Menteri mungkin sehingga tahun 2010.

Dalam dunia politik, perancangan kadangkala tidak selari dengan tindakan. Tidak hairan jika ada yang merancang untuk sekian waktu dan sekian masa akan berlaku sesuatu, tetapi sebenarnya ia tidak menjadi seperti apa yang benar-benar dikehendaki.

Baik isu tarikh 16 September atau mesyuarat agong UMNO pada hujung tahun ini, pada waktu itu pencapaian yang seperti diimpikan dan dirancang tidaklah seperti diharapkan. Maka begitulah jua, jika Abdullah sendiri menyatakan sesuatu waktu untuk sesuatu tindakan seperti keputusan samada beliau ingin bertanding diberitahu pada esok dan lusa, tidak semestinya beliau terikat dengan waktu itu.

Sudah tentu kita sebagai pemerhati dari golongan rakyat, Abdullah suka membentuk teka-teki pada satu tindakan yang kita anggap sangat penting. Sehingga kini pun, teka-teki bila tarikh sebenar beliau meletak jawatan tidak diberitahu. Cuma yang wujud adalah tanda-tanda atau alamat bagi sesuatu itu sahaja.

Contohnya, jawatan Timbalan Presiden UMNO sudah mula dicabar. Adat sebelum ini di dalam UMNO, dua jawatan tertinggi dalam parti tidak akan ditandingkan atau dicabar. Tetapi apabila ada tindakan mencabar jawatan tertinggi itu, ini memberi makna mungkin ada jawatan kosong tertinggi. Natijahnya sebilangan pemimpin utama UMNO berlumba-lumba bertanding pada jawatan itu. Masih lagi terngiang-ngiang akan lagi kata-kata Presiden mereka iaitu " Saya pantang dicabar!"

Abdullah akan berundur jua. Jika tidak ditekan oleh orang UMNO mungkin beliau akan ditekan oleh seteru politik beliau. Bilakah masanya, corak politik hari ini menampakkan beliau mungkin akan berundur selepas mesyuarat agong UMNO bulan Mac ini. Mesyuarat ini terlalu penting bagi semua ahli UMNO apatah lagi bagi seorang Presiden parti dan bakal-bakal Timbalan Presiden parti terbabit.

Peralihan akan dijangka disaluti dengan kecemerlangan negara pada kelemahan pentadbiran Abdullah. Segala kucar-kacir yang berlaku hampir setiap hari akan cuba dienapkan supaya jelas dilihat pada permukaannya, Abdullah adalah antara pemimpin yang 'baik'.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Bacalah juga:

Lawan Tetap Lawan