Follow je lah..


Khamis, 19 Mac 2009

Melaka Jangan Celaka

Melaka dan celaka dua perkataan cukup sinonim. Hanya yang membezakan ialah dua huruf pertama pada perkataan itu sahaja. Sesetangah orang melaka ada yang baik dan ada juga yang celaka.

Sesetengah orang juga mendengar perkataan celaka seolah perkataan yang kesat kerana itu pada paradigma mereka. Pun begitu, kita tidak mengertikan celaka itu adalah sesuatu yang kesat. Ada sahaja di dalam Al-Quran, kalimah 'wail' yang bermaksud celaka digunakan.

Jika kita membuat perkara yang batil, memanglah celaka namanya. Tak kira orang Melaka atau orang bukan dari Melaka, kalau buat benda haram maka namanya celaka. Bagi orang Melaka, inilah masanya untuk mengeluarkan diri dari kepompong celaka yang sering bermain difikiran.

Kalau kita pergi berkumpul untuk membela orang yang celaka, kita tergolong dalam kecelakaan juga. Katanya juga dari satu sumber (tidak tahu ke betul), ada trak FRU yang mengalami kecelakaan. Sah kemalangan itu adalah yang celaka menyusahkan FRU untuk halang orang ceramah (tetapi di Perak, bukan Melaka).

Orang Melaka diajak mari terajui perubahan. Ubah lah diri menjadi cerdik dan berfikir panjang. Di saat negara sedang mahukan gelombang perubahan, orang Melaka harus merasai badainya dan menjana tenaga gelombang itu. Tumbangkan kerajaan yang rasuah ataupun gulingkan Ali Rustam dari terus menjadi Ketua Menteri mereka. Sebagai seorang yang bertanggungjawab, Ali mestilah meletak jawatan dan kerajaan BN Melaka mesti dibubarkan sebab pucuk pimpinan BN Melaka sudah punah.

Jika orang Melaka ingat, dahulu negeri Melaka adalah negeri Islam yang makmur dan penuh prinsip di dalam perundangan. Ingat, Melaka mesti menjadi negeri Islam kerana Melaka bukan celaka.

Selasa, 17 Mac 2009

Shah Rukh Khan Ketua Menteri Melaka

Sekali lagi ni tak tahulah apa yang akan jadi jika terjadinya bahawa DUN Melaka dibubarkan atas sebab Ketua Menterinya yang tak boleh diharap langsung. Kalaulah Perak bubar dan Melaka pun bubar, nampaknya Najib mungkin tidak dapat jadi PM lagi. Melopong!

Sudah dihukum Ali Rustam tidak dapat bertanding. Itulah hukuman yang ringan sahaja dan tidak memberi pengajaran! Sama lah kepada KJ yang diberi amaran itu sebenarbya tidak ada maknanya. Kes ini tidak selesai sehingga mereka dibawa ke mahkamah dan dijatuhkan hukuman seperti mana orang awam yang telah dituduh rasuah. Gari dan humban ke penjara!

Kalaulah Ali Rustam sebegitu, nampaknya mesti ada undi tidak percaya kepadanya di negeri Melaka. Kita tidak mahu pemimpin yang rasuah sepertimana sarananan Tun Mahathir kepada orang BN khas dan rakyat amnya. Jika memilih Ketua Menteri, kita tidak mahu Ketua Menteri yang rasuah kelak habis Melaka digadai. Sudahlah dahulu Melaka digadai kepada penjajah, jangan pula kali ini Melaka sekali lagi menerima nasib malang. Malangnya itu tertimpa atas rakyat Melaka.

Lihatlah, pemimpin tertinggi dalam UMNO pun kurang disiplin maka bagaimana untuk dicontohi oleh orang bawahan. Kepimpinan dalam teladan mungkin sudah tidak relevan buat UMNO kini dan selamanya. Untuk KJ, tanda awal beliau akan kalah dalam pemilihan nanti itulah dia: Amaran.

Seronok jika DUN Melaka bubar. Kita akan sekali lagi bersaing untuk membina sebuah kerajaan yang bersih dari rasuah dan adil. Namun, ini bukanlah satu citarasa pemimpin utama dalam UMNO untuk mengadakan sebarang pilihanraya peringkat negeri tatkala dua tiga tempat pilihanraya kecil ini pun belum tentu mereka boleh menang.

Mari kita desak, desak bubar DUN Melaka. Tak kiralah kalau BN menang majoriti di Melaka selepas itu cuma yang ditekankan proses demokrasi mesti dilaksanakan. Melaka mesti dibersihkan dari najis rasuah.

Hish! Najis ni siapalah yang nak, kalau najis babi lagi lah aku tak nak!

Kita berharap agar Datuk Shah Rukh Khan akan datang semula ke Melaka bagi mententeramkan keadaan. Memandangkan beliau ialah seorang bergelar Datuk dari Melaka, beliau sangatlah berpengaruh di Melaka. Mungkin boleh juga jadi Ketua Menteri Melaka.

Membawa Singa Ke Hutan

Semenjak beberapa hari dan bulan yang lalu, ratanya tidak senang dengan kehadiran seekor singa yang ganas itu. Singa yang dipercayai berasal dari sebuah pulau datang untuk memamah dan melumatkan semua kancil dan pelanduk yang mempunyai sifat bijak tapi menipu.

Bengisnya singa itu meyebabkan hampir 100 ekor kancil berhimpun dan melawan. Apa-pun kancil-kancil itu tidaklah berani melainkan hanya tunjuk gagah di celah rimbunan tempat singa itu berteduh. Kancil itu hanya berani apabila jauh, tetapi apabila dihampiri, berlarilah lintang pukang.

Singa ini memang tidak mengenal sesiapa termasuklah rakan dan lawan. Rakan di makan jangan dan lawan di bunuh tiada. Hanya cengkaman dan bengisnya itu yang mampu mengaum menggegarkan seluruh kawasan.

Memandangkan sukar untuk menjinakkan singa ini, anak singa telah dirampas. Anak itu sudah dipatahkan kaki supaya tidak dapat berlari lagi dan mengejar semua kancil dan pelanduk. Nampaknya susahlah anak itu mahu cari makan lagi, tapi apa yang paling penting ialah untuk melindungi bapanya daripada musuh-musuh yang berkeliaran.

Tidak cukup lagi, baru-baru ini akhirnya kancil dapat melawan singa itu. Singa itu berjaya dikepung dan tidak ada tempat lari lagi bagi singa itu melainkan ke hutan. Oh, itulah silapnya. Membawa singa ke hutan adalah satu kesilapan kerana hutan itu adalah tempatnya.

Singa adalah raja rimba. Di rimba tempatnya bermain dan berburu. Jika mahu mengalahkannya, di rimba beliau mampu survive dan mecari kekuatan. Di situ juga ada kancil, yang satu persatu akan dia selesaikan.

Singa, sang raja rimba!

Isnin, 16 Mac 2009

-Masalah Teknikal-


Beberapa masalah teknikal telah berlaku terhadap komputer saya sejak dari hari Sabtu 14/03/2009. Masalah ini dipercayai datang dari virus yang telah menyerang: trojan.downloader yang dipercayai dijangkiti dari pendrive. Insya-Allah blog akan beroperasi semula paling awal pada malam ini.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Bacalah juga:

Lawan Tetap Lawan