Follow je lah..


Jumaat, 26 September 2008

Sepuluh Sen Sahaja

Penurunan harga minyak sepuluh sen yang dibuat oleh kerajaan lalu nampak suram. Sekalipun mungkin boleh menghela nafas lega, tetapi tidak semudah itu untuk menikmati kelegaan. Adapun nilai sepuluh sen ini terlalu kecil peratusannya daripada kenaikan.

Sedikit perkiraan matematik. Setakat ini minyak telah turun sebanyak dua kali iaitu yang pertama sebanyak 15 sen dan yang terkini ialah 10sen. Maka jumlah harga telah turun ialah 25 sen sahaja dibandingkan dengan kenaikan sebanyak 78 sen. Oleh itu kerajaan hanya menurunkan sebanyak 32% dalam tempoh kurang tiga bulan.

Hari ini satu liter minyak menyamai dengan RM2.45. Harga minyak memang bergantung pada pasaran global dan peranan negara-negara besar, akan tetapi formula yang diguna pakai oleh kerajaan dalam menentu harga minyak membebankan.

Secara ringkas harga minyak di negara kita sepatutnya tidak mencecah lagi kepada harga
RM 2.00 seliter. Satu formula yang mudah mengira harga minyak adalah seperti berikut*:

Mengikut formula kerajaan ketika menaikkan harga minyak :

Harga Minyak Global 1 Tong = USD 92.70 (bersamaan dengan RM 319.82)
1 Tong bersamaan dengan 159 liter
Nilai Ringgit sekarang berbanding Dolar = RM 3.45
Harga satu liter > RM 319.82 / 159 liter = RM 2.01

Subsidi kerajaan = RM 0.30
Harga sepatutnya > RM 2.01 - RM 0.30 = RM 1.71 (harga sepatutnya)
Harga sekarang = RM 2.45 sen

Beza kerajaan tipu Rakyat Malaysia = RM 2.45 - RM 1.71 = RM 0.74 per liter.
(*sumber:harakahdaily)

Penurunan harga minyak kini semestinya sebuah drama yang dimainkan oleh pelakon-pelakon Barisan Nasional. Lihat sahaja setiap kali penurunan harga minyak pasti akan dikaitkan dengan satu peristiwa atau perkara yang signifikasi dengan rakyat Malaysia.

Dahulu, sebelum pilihanraya dikatakan harga minyak tidak naik. Malang sekali apabila mereka menang dengan kerusi mudah, minyak mencanak naik dengan tinggi. Selepas beberapa bulan, setelah debat harga minyak antara DSAI dengan Shabbery, dan rungutan, harga minyak mula diturunkan. Penurunan pertama adalah ketika sekitar pilihan raya kecil di Permatang Pauh dan keduanya turun kerana rakyat mahu berhari raya.

Moral daripada drama ini ialah membuktikan kerajaan Barisan Nasional adalah kerajaan perihatin kepada beban rakyat. Terima kasih kepada kerajaan BN yang hanya memerintah untuk beberapa bulan lagi.

Khamis, 25 September 2008

Peralihan Kuasa: Najib Atau Anwar


Perdana Menteri Ke-Enam Malaysia manjadi kerusi hangat. Perbicaraan peralihan kuasa sungguh kelihatan tidak nampak untuk dihentikan. Ketaraan ini jelas ditunjuk samada dari dalaman dan luaran UMNO.

Barangkali perkara ini juga meletakkan Malaysia pada satu suasana politik yang tidak stabil. Kedudukan Perdana Menteri kini sudah ada usaha untuk diambil dari Abdullah tambahan pula beliau komited dengan plan peralihan kuasa. Menurutnya dahulu, peralihan kuasa akan berlaku pada tahun 2010 tetapi sekarang ketetapan peralihan kuasa itu menjadi fleksibeliti.

Anwar, Ketua Pakatan Rakyat terus meyakinkan rakyat akan majoriti Parlimen dalam gengaman mereka. Kehendak ini hendak sahaja disuarakan melalui sidang khas di Parlimen tetapi seperti dijangkakan, tidak semudah itu untuk Abdullah menyetujui cadangan itu.

Cakap-cakap ini semakin hangat. Ada cerita pula bahawa satu perjumpaan tertutup diadakan antara pihak pembangkang dan kerajaan dalam usaha membuat usul undi tidak percaya. Selain itu, ada juga cadangan yang mahukan campur tangan dai pihak Istana bagi mengatasi kuasa eksekutif Perdana Menteri itu.

Dari segi tempoh masa, tempoh yang dikenakan oleh Pakatan Rakyat lebih singkat dari tempoh peralihan kuasa UMNO. Bagi Pakatan Rakyat, peralihan kuasa mesti dicepatkan seboleh-bolehnya sebelum raya memandangkan kosentrasi hala tuju negara terjejas. Ini dapat dilihat kepada penggunaan ISA, pertukaran jawatan Menteri Kewangan dengan Menteri Pertahanan, dan ekonomi antarabangsa yang meruncing memungkinkan kegagalan Malaysia untuk berhadapan dengannya.

UMNO di peringkat bahagian jelas menzahirkan pandangan berbeza. Ada yang mahukan disegerakan plan itu dan ada yang masih terus komited pada tahun 2010. Mereka yang juga suara akar umbi UMNO nyata sudah tidak sekata. Jawapan yang paling sesuai ialah mengadakan undi kepada Presiden. Inilah satu petaka buat imej Abdullah dalam membawa UMNO dan negara apabila wujud keadaan seperti tadi.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Bacalah juga:

Lawan Tetap Lawan