Follow je lah..


Khamis, 25 Jun 2009

H1N1: Manusia Sakit, Babi Sihat


Selsema babi, H1N1 semakin merebak ke seluruh kawasan di negara ini. Hal ini sangat membimbangkan semua pihak. Sesungguhnya malang tidak berbau. Apakah senjata utama Malaysia melawan wabak ini tidak pula sebahagian kita mengetahuinya.

Buat masa ini belum ada lagi kes kematian. Tetapi angka pesakit yang menerima wabak ini kian meningkat. Rekod 12 kes sehari. Lalu hal ini telah memberi tekanan yang kuat kepada Kementerian Kesihatan terutamanya sehingga terpaksa menutup beberapa buah sekolah di bandar.

Walaupun sebegitu sekali, kementerian tersebut masih belum mengisytiharkan tahap berjaga-jaga diseluruh negara. Bagi langkah terbaik sebelum lebih malang, kita perlu mengambil langkah pencegahan serta merta seperti menjaga aspek kebersihan dan sebagainya.

Hal yang paling utama marilah sama-sama kita bermohon dengan berdoa kepada ALLAH agar diselamat kita. Mereka yang sakit disembuhkanNya dan yang belum terkena, akan dipelihara ia. Ini adalah benteng utama kita. Insya ALLAH penyakit ini tidak akan terkena kepada kita.

Kita juga tertanya, jika dahulu wabak JE menyerang bangsa cina. Adakah mereka yang kena penyakit selsema babi kali ini ialah orang Cina juga? Mungkin maklumat ini tidak didedahkan. Dan satu lagi, kerajaan tak nak bunuh babi lagi ke walaupun dah bimbang? Cepat-cepatlah elak.

Selasa, 23 Jun 2009

Ok...PAS Dah Selesai. UMNO?

Masalah kerajaan perpaduan telahpun selesai secara mesyuarat kepimpinan. TG Nik Aziz pula telah menarik kenyataan keras beliau kepada YB Nasha. Kini PAS sudah sepakat dan teruskan perjuangan mereka menjayakan negara yang beramanah dan kebajikan.

Hal kerajaan perpaduan dalam PAS sudah tidak timbul lagi. Jika ada pun, ia bukan lagi dari sumber-sumber rasmi PAS. Hal ini sekali sekala boleh merencatkan perjalanan gerakan parti itu sendiri andai tidak diselesaikan secara syura seperti malam semalam.

UMNO belum ada mesyuarat lagi berkaitan hal ini. Kita hendak lihat juga apa respon UMNO daripada keputusan PAS ini. Apakah Najib mahu menghulur tangan lagi untuk me'merangkap' pembangkang mereka? Tidak mungkin. Semangat perpaduan dalam PAS dan Pakatan tidak dapat diretakkan semudah itu.

Kalau fail kerajaan perpadaun sudah ditutup. Apa modal UMNO pulak kali ini untuk bermain tarik tali dengan PAS? Sepatutnya masa ini UMNO cuba selesaikan masalah kerajaan di Terengganu, biar nampak sedikit kebijaksanaan tu. Tapi hati-hati, Manek Urai, UMNO apa cerita?
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Bacalah juga:

Lawan Tetap Lawan