Follow je lah..


Khamis, 12 Februari 2009

Siapakah MB Haram Sebenarnya


Masih lagi berkisar dengan negeri Perak. Kemelut ini akan terus berpanjangan berikutan isu pilihanraya di Bukit Gantang. Bukit Gantang juga kian genting kerana di situnya mesej rakyat akan bergema menyatakan siapa sebenarnya MB Haram.

Dahulu di Terengganu, selepasa pilihanraya tiada MB yang dilantik oleh Sultan Terengganu dalam satu tempoh masa yang agak lama. Pun begitu, Sultan telah membuat keputusannya dan tiada siapa yang dapat menyangkal keputusannya itu termasuklah dari Idris Jusoh, pilihan Abdullah.

Sebenarnya, kes di Terengganu tidak sama sekali dengan apa di Perak. Di Terengganu dahulu, kemelut untuk melantik MB baru dan di Perak sekarang, MB Nizar masih tertakluk dalam perundangan bahawa dia masih seorang MB. Cuma yang menjadi pertembungan ialah, titah Sultan kepada mereka.

Nizar pun sedia mengosongkan kediaman rumah rasmi MB. Biarpun Nizar masih tidak mahu mengaku bukan MB, segala urusan rasmi kini sudah tertakluk pada kerajaan MB Zambry. Kerajaan MB Zambry ini ialah kerajaan yang dibina dengan cara mengguriskan hati dan tidak menghormati rakyat.

Jika anda membandingkan lompat parti BN ini seumpama lompat parti yang digembar-gembur akan dilakukan oleh Anwar dalam Pakatan Rakyat, perbandingan ini salah. Memang benar telah cukup ahli Parlimen untuk memajoritikan Pakatan Rakyat dalam kerusi Parlimen cumanya Anwar tidak memberi lagi keizinan untuk mereka mengisytiharkan lompatan itu. Apa yang Anwar lakukan untuk memastikan lompat parti Pakatan Rakyat ini ialah sah dengan membubarkan parlimen serta melakukan undi tidak percaya kepada Abdullah.

Jelas sekali, usul Anwar itu tidak diterima dan dibuang mentah-mentah. Abdullah tidak dapat ditumbangkan. Apa yang berlaku di Perak ini adalah satu input senario berguna untuk Pakatan Rakyat. BN memulakannya, dan Pakatan Rakyat akan menamatkannya.

Selasa, 10 Februari 2009

Dua Bukit Dua Pilihanraya

Bukit Gantang menjadi saksi dan Bukit Selambau menjadi bukti. Di situlah akan berlakunya dua buah pilihanraya masing-masing di peringkat Parlimen dan Negeri. Pertembungan Pakatan Rakyat dan Barisan Nasional dijangka tidak akan terhenti malah makin menjadi-jadi.

Pilihanraya yang lalu, di Permatang Pauh dan di Kuala Terengganu telah memberi kemenangan kepada Pakatan Rakyat. Sejak dari itulah pergolakan dalam politik terus hangat dan diperkatakan seolah tanpa ada sebarang tempoh rehat antara isu-isu yang berlaku. Dan isu Perak yang terbaru ini semakin mendapat perhatian ramai.

Kehilangan Ahli Parlimen PAS Bukit Gantang (Perak), Roslan Shaharum umpama hilangnya sebutir permata. Sifatnya yang disenangi ramai serta merendah diri memberi satu kehebatan kepada Allahyarham. Namun 'pemergiaan'nya meninggalkan kita adalah lebih layak agar beliau tenang berada di sisi ALLAH yang Maha Esa. Dalam PRU yang lalu, prestasi yang baik telah beliau tunjukkan oleh itu harapan kemenangan seolah terasa.

Sementara itu di Kedah, Arumugam iaitu Adun Bukit Selambau akhirnya mengundur dari dunia politik yang sangat mencabarnya yang mana menurut beliau beliau diugut dan sebagainya untuk melompat parti. Budaya ugutan dan rasuah tidak sahaja merosakkan ahli UMNO tetapi tetap juga meghantui sebilangan kecil ahli Parlimen atau Adun dari Pakatan Rakyat. Beliau yang melepaskan jawatannya itu menguatkan lagi bukti bahawa memang ada satu perancangan yang tersembunyi untuk menggoyahkan kesatuan Pakatan Rakyat dengan menggangu gugat kerajaan Pakatan Rakyat.

Dalam masa kurang dari dua bulan, rakyat Perak terutama dibawah Parlimen Bukit Gantang akan mengundi. Jika Pakatan Rakyat menang, jelas membuktikan Pakatan Rakyat masih diterima oleh rakyat Perak dan satu mesej tersirat bahawa Nizar masih layak sebagai MB Perak. Namun sebaliknya (Nauzubillah), andai kemenangan dirampas oleh BN, BN akan terus angkuh dan bangga kononnya rakyat sudah boleh menerima mereka.

Inilah dua buah bukit, bakal memberi tamparan hebat kepada semua peringkat dari rakyat sehinggalah institusi Raja. Perjuangan tidak akan ternoktah. Mereka merancang, dan ALLAH juga merancang. ALLAH lah sebaik-baik perancangannya. Pasti akhirnya, kebenaran akan jua terpancar.

Ahad, 8 Februari 2009

Apabila Muka Sudah Dipijak

Kemarahan dan ketidakpuashatian adalah sesuatu yang lahir dari hati. Akan tetapi, dari hati akan terbitlah tindakan dan perilaku yang akan menzahirkan mesej tersebut. Perasaan manusia sentiasa inginkan kebenaran dan menjadi fitrah. Marah juga adalah satu fitrah yang mana terdapat pada semua lubuk hati anak Adam. Marahkan sahaja asal kena pada tempatnya.

Masih lagi disekitar Perak, apabila timbul reaksi kebencian dengan cara tindakan BN menjatuhkan sebuah kerajaan yang sah. Lantas rakyat bangkit. Percaturan Najib buat masa ini mungkin mengena dan berjaya, tetapi ketahuilah Najib, bahawa rakyat sudah muak dan benci, bagi merka pijak sahaja gambar muka Najib.

Oleh sebab itulah, apabila kesalahan itu cuba dihiaskan menjadi kebenaran, salah tetap salah. Najib menerima mesej hebat dari rakyat berkaitan warna politik yang sedang dilakukannya. Pada jamuan raya Tahun Baru Cina di Ipoh, kelibat Najib tidak kelihatan kerana bersorok dari bertemu rakyat. Alasannya keselamatannya tidak terjamin oleh polis.

Pijak gambar itu tidaklah lagi seteruk sepasang kasut dilemparkan ke muka seperti apa yang telah berlaku di Iraq sebelum ini. Menurut berita, wartawan yang melontar kasut ke arah Bush itu telah pun mati. Tindakan semacam itu mungkin adil pada nilaian warga Iraq demi mahu mengajar seorang pemimpin yang zalim iaitu Bush. Namun untuk Najib, memadailah beliau dipandang rendah oleh rakyat yang mana kelak akan dibawa-bawa sehingga menjadi Perdana Menteri.

Perak sekarang ada dua MB, antara dua itu hanya satu sahaja di hati rakyat. Zambry, MB tidak sah ini menjadikan aktiviti pertamanya iaitu dengan makan Yee Sang. Inilah cara dia pada kotak pemikiran dia untuk mengembalikan kestabilan negeri seperti yang dia katakan.. Tetapi Nizar, MB dihati rakyat ini, setelah dilantik 10 bulan yang lalu, menghimpunkan rakyat bersamanya untuk melahirkan rasa bersyukur pada Ilahi.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Bacalah juga:

Lawan Tetap Lawan