Follow je lah..


Khamis, 20 November 2008

Kak Jat Lawan Kak Dah


Ini kisah orang perempuan UMNO, bukan masalah seluruh orang perempuan melayu di negara kita. Kisah ini ialah krisis kepimpinan wanita UMNO yang terus meruncing. Petikan lagu "Bersatu kita bersatu" sudah tidak kedengaran kerana pertelingkahan dalaman yang wujud antara sesama wanita UMNO itu.

Pada hari ini, Kak Jat sah dan memang benar mahu melawan atau merebut jawatan dengan Kak Dah itu. Masing-masing mempunyai penyokong sendiri tetapi situasi melihat seolah Kak Dah lebih ramai penyokong berbanding Kak Jat. Sungguhpun begitu, Kak Jat mampu untuk bertanding jawatan itu kerana Kak Jat pun okay what???.

Kak Dah lebih lama dalam UMNO dan itu tidak dinafikan. Beliau telah melalui beberapa perubahan pucuk pimpinan sepanjang beliau bersama dengan UMNO. Pada masa yang sama beliau seorang ahli Parlimen di Kuala Kangsar. Namun begitu, dalam pasukan kabinet Abdullah, Kak Dah ini tidak disenaraikan. Akibatnya Kak Dah sedikit kecewa akan tetapi terus mahu berjuang dan ingin membuktikan dirinya di mata Abdullah bahawa beliau tidak mudah kalah dan tidak mudah lupa.

Berbeza dengan Kak Jat. Kak Jat adalah junior Kak Dah dalam UMNO. Jika dilihat pengalaman beliau, nyata bagaikan langit dan bumi berbanding Kak Dah. Kak Jat hanya pernah memegang suatu jawatan menteri yang kurang kritikal. Kritikal ini bermaksud jawatan menteri yang tidak utama hanya sekadar mentadbir pada satu prarioriti yang rendah. Setelah itu Kak Jat yang dahulunya ahli Parlimen Pantai tersungkur kalah dengan anak muda dari PKR pada pilihan raya lalu.

Sekarang, kedua-duanya akan bertanding. Apapun diharapkan mereka akan bertanding secara profesional dan tidak melakukan sesuatu yang boleh mengeruhkan hubungan sesama mereka. Barangkali Najib apabila menjadi PM akan melantik Ketua Wanita UMNO untuk jadi ahli kabinet. Mereka yang sudah tidak lagi menjadi ahli kabinet tatkala ini, harus sedar itu peluang mereka untuk kian glamour.

Inilah kisah Mak Datin, 'aunty', dan kakak-kakak yang aktif dalam Wanita UMNO. Apalah yang dibalahkan jika hanya sebuah jawatan yang cukup berat untuk dipikul. Lebih baik berbalah pada soal keruntuhan maruah wanita tatkala ini. Wanita pengkid, wanita malang, dan wanita yang terjerat mestilah diselamatkan dan dijadikan keutamaan sepanjang masa pergerakan itu. Isu siapa ketua haruslah menjadi isu sampingan sahaja bagi mereka, jika mereka itulah yang bergelar pejuang melayu Wanita UMNO.

Selasa, 18 November 2008

RM2


Harga terbaru bagi minyak petrol hari ini ialah serendah dua ringgit seliter sahaja. Penurunan turun dengan sedikit demi sedikit. Lantaran harga minyak sering dikaitkan dengan harga pasaran. Ini kerana minyak adalah umpama emas hitam yang sangat berharga akan tetapi ia telah dikuasai negara-negara berkuasa besar.

Teringat dahulu apabila minyak naik harganya, banyak terdengar riuhan suara akan tidak puas hati pada kenaikan ini. Semenjak dari itu, pengguna bagaikan dibayangi dengan bayang-bayang naik harga barang. Terasa bagaikan kos hidup akan lebih terbeban angkara kerajaan menaikkan harganya.

Sekarang juga kerajaan yang dahulu menaikkan harga secara mendadak ini telah menurunkan harganya. Masih lagi ketua kerajaan sekarang ialah Abdullah Badawi. Pun begitu beliau sudah tidak lama dan kebanyakan Najib lebih banyak tampil di hadapan masyarakat. Sekurang-kurangnya kita boleh mengucapkan terima kasih kepada kerajaan kerana menurunkan harga minyak ini.

Apabila minyak mula turun harganya, ada harga barang lain tetap kekal mahal. Ini semua adalah kesempatan yang diambil oleh sebahagian pengusaha dan penjual. Jika dahulu, ketika Shafee Afdal, beliau ada memantau harga barang-barang runcit, berbanding menteri sekarang masih ada juga.

Sedikit masa lagi, mungkin harga minyak naik atau turun lagi. Begitulah ekonomi, ada kala melambung naik dan adakala meleset teruk. Kata kerajaan kita, negara ini tidak meleset lagi sekalipun negara jiran kita, Singapura sudah mengalami kemelesetan ekonomi.

Rakyat harus bijak berbelanja dan peniaga usah suka mencari untung dengan melampau. Semangat bantu-membantu harus segar antara kita sesama rakyat. Kerjaan pula akan memainkan peranannya dengan mengawal ekonomi. Mampukah Najib?
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Bacalah juga:

Lawan Tetap Lawan