Follow je lah..


Selasa, 18 November 2008

RM2


Harga terbaru bagi minyak petrol hari ini ialah serendah dua ringgit seliter sahaja. Penurunan turun dengan sedikit demi sedikit. Lantaran harga minyak sering dikaitkan dengan harga pasaran. Ini kerana minyak adalah umpama emas hitam yang sangat berharga akan tetapi ia telah dikuasai negara-negara berkuasa besar.

Teringat dahulu apabila minyak naik harganya, banyak terdengar riuhan suara akan tidak puas hati pada kenaikan ini. Semenjak dari itu, pengguna bagaikan dibayangi dengan bayang-bayang naik harga barang. Terasa bagaikan kos hidup akan lebih terbeban angkara kerajaan menaikkan harganya.

Sekarang juga kerajaan yang dahulu menaikkan harga secara mendadak ini telah menurunkan harganya. Masih lagi ketua kerajaan sekarang ialah Abdullah Badawi. Pun begitu beliau sudah tidak lama dan kebanyakan Najib lebih banyak tampil di hadapan masyarakat. Sekurang-kurangnya kita boleh mengucapkan terima kasih kepada kerajaan kerana menurunkan harga minyak ini.

Apabila minyak mula turun harganya, ada harga barang lain tetap kekal mahal. Ini semua adalah kesempatan yang diambil oleh sebahagian pengusaha dan penjual. Jika dahulu, ketika Shafee Afdal, beliau ada memantau harga barang-barang runcit, berbanding menteri sekarang masih ada juga.

Sedikit masa lagi, mungkin harga minyak naik atau turun lagi. Begitulah ekonomi, ada kala melambung naik dan adakala meleset teruk. Kata kerajaan kita, negara ini tidak meleset lagi sekalipun negara jiran kita, Singapura sudah mengalami kemelesetan ekonomi.

Rakyat harus bijak berbelanja dan peniaga usah suka mencari untung dengan melampau. Semangat bantu-membantu harus segar antara kita sesama rakyat. Kerjaan pula akan memainkan peranannya dengan mengawal ekonomi. Mampukah Najib?

1 ulasan:

Rajuna berkata...

sapa tu najib?
tak kenal.
kenal bik mama je
hi hi hi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Bacalah juga:

Lawan Tetap Lawan