Follow je lah..


Sabtu, 20 Disember 2008

Berjumpa Di KT!

Kali ini nampaknya BN seperti sudah lebih bersedia apabila mengumumkan awal siapa calon yang akan bertanding di Kuala Terengganu (KT). Tempat ini menjadi kayu pengukur kekuatan BN Terengganu di bawah kepimpinan MB yang bukan dari pro-Abdullah inni. Inilah BN Terengganu yang punyai sedikit ketegasan dan sedikit berani apabila bercanggah pendapat dengan pucuk pimpinan.

Pun begitu, jentera PAS sentiasa mengintai-intai kelemahan BN. Barangkali Mat Sabu dan beberapa orang PAS lain sedang tekun menyusun masa dan langkah supaya sebuah kejutan boleh menerpa keasyikan BN diulik wang dan kuasa.

KT ini ialah ibu negeri Terengganu. Jika ibu negeri berjaya ditawan, bererti lumpuhlah kerajaan mentadbir di situ. Contohnya, jika Putrajaya sebuah kompleks kerajaan atau markas BN jatuh ke pembangkang, manakan hilangnya kekuatan dan maruah kerajaan itu. Atas semangat itulah, pilihanraya kecil di tempat ini menjadi sebuah pertempuran yang besar.

Pertempuran ini besar kesannya. Dengan kehadiran calon bebas juga memberi makna yang mendalam mengapa mereka bertanding lagi sedangkan mereka telah hilang duit deposit lalu. Apa pentingnya KT untuk mereka dan siapakah dalang mereka jika ada dan untuk apa mereka perlukan KT.

Terengganu kita kembali panas. Idris dan konconya adakah sudah tidak berminat lagi dengan politik Terengganu? Pertandingan ini bukan lagi satu lawan satu, tetapi seakan enau di dalam belukar, masing-masing melepaskan pucuknya. Hanya satu yang akan menang.

Rabu, 17 Disember 2008

Giliran SPRM Bermula

Sah lah memang BPR tidak berjaya mencegah rasuah sepenuhnya apabila SPRM telah ditubuhkan. Kemungkinan BPR masih terdapat banyak kecacatan dan kekurangan. Dengan itu, diharapkan SPRM bukan lah dua kali lima dengan BPR.

Kita sedar dalam pelbagai bentuk undang-undang, masalah jenayah masih berleluasa seolah penjenayah ini tiada hairan dengan sebarang penguatkuasaan. Pun begitu lebih teruk jika penguasa itu sendiri yang pecah amanah dan bermain rasuah. Ditambah pula kebal dari badan penyiasatan.

SPRM ini hanyalah satu penambahbaikan yang masih belum terbukti. Hanya yang ada adalah susun atur perancangan dan ketumbukan yang mungkin lebih telus dan adil. Kes rasuah di Malaysia sentiasa mencatat reputasi paling tinggi dan menjadi jelik bagi SPRM jika tidak berjaya menangani kes rasuah atau politik wang dalam UMNO.

Ilham Abdullah untuk melaksana dan menggagaskan SPRM akhirnya menjadi nyata tetapi ia lewat. Beliau yang hanya mempunyai baki kurang 4 bulan lagi sebagai Perdana Menteri mampu menyebabkan goyah SPRM ini kerana tiada penggagasnya. Kelak mungkin kabur lalu terkubur. Pastinya SPRM dalam tempoh 4 bulan masih lagi mentah tanpa dipimpin oleh Abdullah sebagai 'bapa anti-rasuah'.

SPRM adalah adik kepada SPR. Adik beradik ini sangat penting dalam menjalankan misi demokrasi dan integriti negara. Pengalaman kita bersama SPR cukup mengajar bahawa ketelusan sangat penting dan tidak boleh berlaku tidak adil. Apabila amanah menjadi lingkup, maka lingkuplah semua yang telah diamanahkan.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Bacalah juga:

Lawan Tetap Lawan