Follow je lah..


Jumaat, 5 September 2008

Gula-Gula Kelat Cap UMNO

Pada Belanjawan 2009 baru-baru ini, apa yang dibentangkan oleh Abdullah telah diertikan oleh sebahagian pihak sebagai gula-gula untuk rakyat. Belanjawan itu memang membantu banyak perkara, tetapi asas keperluan tidak ditekankan dan masih terumabng-ambing.

Berita terbaru ialah harga minyak yang mungkin diturunkan sebelum hari raya. Inilah gimik politik yang dibawa oleh BN. Mereka yang menaikkan harga minyak dengan melambung tinggi, kini sudah mula bermain 'tarik-tali'  dengan menurunkan harga minyak agar rakyat kembali tahu BN ialah kerajaan perihatin.

Jika semua ini dianggap sebagai gula-gula,  gula-gula ini ibarat gula-gula kelat. Kelat disebabkan perisanya tidak enak akibat tersalah ramuan dalam resipi. Jika terus dihisap atau dikemam, lama-kelamaan akan muntah dan kelatlah mukanya. Ingin sahaja diludah gula-gula seperti itu.

Apa yang kelat ialah ekoran ahli UMNO yang tidak pernah henti dengan masalah disiplin. Sebahagian mereka yang tidak mempunyai disiplin menjadikan parti ini disisihkan oleh orang Melayu khususnya dan rakyat amnya.

Ahmad Ismail, Ketua UMNO Bahagian Bukit Bendera sehari dua ini menjadi kontrevesi. Beliau sebagai orang melayu perlu tahu terlajak perahu boleh diundur, telajak kata buruk padahnya. Akan tetapi yang sangat pelik, kekesalan dan kemaafan itu dilahirkan oleh Najib sedangkan Ismail enggan memohon maaf. Kontra!

Terbaru, pucuk pimpinan UMNO, Abdullah telah dilaporkan dalam satu kes rasuah oleh Mazlan Harun seorang veteran UMNO. Katanya “Laporan dibuat hanya terhadap Abdullah. Ketua Eksekutif mesti bertanggungjawab salah guna kuasa dan macam-macam lagi." Imej Abdullah tercalar dan lebih memalukan lagi apabila orang UMNO sendiri yang membuat laporan atas salah laku Abdullah. UMNO sudah hilang kesefahaman. 

Rabu, 3 September 2008

Masa Berkemas-kemas


Tarikh yang dicanangkan oleh Anwar iaitu 16 September 2008 atau pertengahan Ramadhan sudah kian hampir. Antara cakap kosong atau sebuah realiti akan menjadi perhatian rakyat yang telah meletakkan keyakinan kepada beliau. Sekiranya semua perancangan sudah berada dalam trek, ia pasti berlaku 99%.

Dalam erti kata lain masa sekarang hanya tingggal kurang dua minggu sahaja. Usaha Anwar ini menjadi satu fobia yang cukup hebat kepada semua pemimpin UMNO. Mereka yang telah memegang pemerintahan separuh abad di Malaysia, maka apalah kiranya mereka membuka laluan kepada harapan baru dari agenda Pakatan Rakyat. Cuma sikap segelintir mereka yang angkuh dan selesa, menjadikan mereka alpa pada tarikh keramat ini.

Abdullah janganlah alpa pula. Masa yang tinggal ini lebih baik digunakan untuk mengemas-ngemas fail, dokumen, surat dan data untuk keluar dari Putrajaya. Harapannya untuk berundur dari pentadbiran pada tahun 2010 terpaksa diawalkan oleh sebab Anwar. Perdana Menteri dalam penantian sedang menanti dan penantian ini bukan satu penyiksaan tetapi harapan.

Tamparan yang hebat juga dalam belanjawan baru-baru ini. Ditamabha lagi dengan ahli UMNO yang terus membuat perangai melanggar disiplin. Seorang demi seorang dihadap ke mahkamah kerana masalah disiplin. Antaranya ialah politik wang, laporan palsu, dan memainkan sentimen perkauman.

Segala titik hitam sudah terlalu banyak dalam BN sendiri. Bendera BN akan diturunkan bersama dengan titik hitam yang telah melekat kedalamnya. Natijahnya, sekarang buakan masa untuk BN bersenang-senang atau rasa selesa.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Bacalah juga:

Lawan Tetap Lawan