Follow je lah..


Khamis, 21 Ogos 2008

Abdullah Naik Komuter


Tidaklah penting mana cerita nya jika seseorang itu menaiki kemudahan awam seperti komuter, lrt, atau bas. Bagi orang biasa, kemudahan-kemudahan pengangkutan ini menjadi nadi menghubungkan dari satu tempat ke tempat yang lain.

Tetapi sekiranya Perdana Menteri Malaysia, Abdullah yang menaiki komuter dan lrt, ia seperti janggal pada dewasa ini. Orang ternama dan VVIP sepertinya setiap kali apabila melalui jalan raya pasti laluan pengguna jalan raya akan ditutup ataupun diperlahan bagi memberi laluan kepada kenderaan mereka. Hidup seperti itu menjadi diri lebih mudah dan boleh jadi alpa kepada kesusahan.

Menaiki komuter, lrt, dan bas pada waktu puncak iaitu antara 7.00 pagi sehingga 9.00 pagi dan 5.00 petang sehingga 8.00 malam seperti memasukkan diri ke dalam tin sardin. Manusia yang banyak dan perkhidmatan yang tidak cekap menyebabkan kesesakan dan stress. Suka atau tidak, sebagai orang biasa, semua itu harus ditempuhi dengan sabar.

Abdullah telah melihat perkara ini semasa beliau sendiri menaiki komuter dan lrt dari Serdang ke Masjid Jamek. Kesesakan, kekalutan, dan kepenatan itu adalah semua dirasai oleh pengguna perkhidmatan itu. Jika Abdullah sendiri turun padang dan mengakui kelemahan sistem ini, sesuatu yang drastik mesti dilakukan.

Banyak lagi Abdullah harus melalui masalah rakyat. Dalam baki waktu pentadbiran dibawahnya beliau perlu melahirkan sesempurna mungkin membantu rakyat. Masalah yang ketara juga berlaku ialah pengurusan pesakit luar sebahagian hospital atau klinik kesihatan yang terlalu lembab. Pesakit terpaksa menunggu berjam-jam lamanya menanti nama mereka dipanggil hanya untuk sejenis ubat seperti panadol atau pil tahan sakit barangkali.

Sektor perkhidmatan awam perlu mgagaskan'Research and Development (R&D)' jika mahu kualiti terus ditahap terbaik. Menteri yang bertanggungjawab perlu agresif dalam soal ini seperti rela ke tempat kerja menaiki bas dan melawat rakyat yang sedang kesusahan.

Selasa, 19 Ogos 2008

Kempen Permatang Pauh

Hampir hari-hari Anwar akan berkumpul bersama dengan ratusan rakyat untuk memberi maklumat dan janji. Ini semua adalah segala usaha yang dijalankan untuk memastikan perncangan menuju ke Putrajaya berjalan lancar.

Suasana di Permatang Pauh memang hangat. Dalam musim hujan ini juga, calon tetap bekerja keras melawat walaupun meredah banjir. Pertembungan 3 penjuru ini antara PKR, BN, dan Bebas nyata lebih memihak kepada PKR.

Kita tidak lihat Arif (calon BN) memberi ceramah atau pidato seperti Anwar. Beliau berkempen dengan cara tersendiri disamping cuba meraih undi dari masyarakat Cina setelah kaum Melayu agak berat ingin bersama BN. Arif mengambil peluang ini kerana dia boleh berbahasa Mandarin tetapi itu bukanlah agenda yang rakyat mahukan.

Plan BN sedang bergerak. Memanipulasi media adalah senjata utama. Pembangkang mahu dilihat sebagai penganjur kekerasan. Sedikit sahaja buruk PKR diketemui, ia akan dihebahkan berhari-hari. Jika tiada kes, soal ketuanan Melayu pula dijadikan modal berkempen sedangkan modal ini sudah tidak laku lagi kerana di anatra merekalah wujud melayu yang korup.

Tanggungjawab 'Malaysia baru' sebahagian terletak pada tangan pengundi Permatang Pauh. Mereka harus berkerja keras berkempen dan memastikan kawasan aman dari sebarang agen propaganda. Berkata Noh Omar, BN pun boleh jadi 10 kali lagi samseng dari PKR. Insiden yang tidak diingini dalam pilihanraya nanti mesti dielakkan dan rancangan yang lebih ketat perlu diadakan supaya tidak memberi ruang kepada pihak lawan.

Abdullah, Presiden BN pada tahap ini dilihat kurang agresif dalam membantu kemenangan BN di kawasan tersebut. Satu ketika dahulu, Najib memberitahu pengumuman calon BN akan diumumkan oleh Presiden tetapi sebenarnya tidak. Abdullah juga mungkin belum lagi turun padang ke Permatang Pauh untuk sama berkempen. Sayangnya, hanya Arif sahaja yang pergi berkempen seorang diri.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Bacalah juga:

Lawan Tetap Lawan