Follow je lah..


Sabtu, 19 April 2008

Beras dan Babi

Beras makanan orang Melayu . Babi makanan orang Cina.


Orang Melayu yang berpendapatan rendah terpaksa memakan beras-beras murah sahaja. Ini berikutan kenaikan harga beras bermutu tinggi dan import. Dalam hal ini, BN gagal untuk mengawal kenaikan harga dengan alasan ia adalah barangan import. Akhirnya beras dahulu yang boleh dibeli oleh rakyat berpendapatan biasa membebankan mereka. Jika mereka terus menggunakan beras tersebut secara harian, mereka perlu menanggung beban kenaikan atau pun bertukar mengambil beras berkualiti murah untuk penjimatan.

Maka berlakulah perbezaan kasta beras dalam masyarakat. Orang yang berada akan menikmati kualiti beras baik dan orang yang kurang, hanya memakan beras kualiti sederhana atau rendah. Hari ini menjadi cabaran bagi Malaysia untuk menghasilkan beras yang setaraf kualitinya dengan beras import. Kajian keatas beras ini harus diberi perhatian memandangkan beras adalah makanan ruji rakyat Malaysia dan orang Melayu khususnya.

Jika ingin melihat orang Melayu bijak pandai, maka makanan orang Melayu diberi zat yang sempurna serta mampu memberi khasiat kepada akal dan badan. Itulah beras. Oleh itu, apabila beras import naik harga, BN perlu menyediakan alternatif terbaik buat rakyat supaya rakyat berpeluang merasai beras yang berkualiti baik dan sempurna.

Projek Penternakan Moden Babi di Selangor adalah balasan BN kepada rakyat Selangor. BN Selangor yang kalah dalam PRU-12, membalas kekalahan mereka dengan memberikan orang Melayu sebuah ladang ternak babi. Perkara ini telah lama dirancang oleh mereka dan mereka juga yang meluluskannya.

Cuma pada kali ini, BN Selangor terus mebelit fakta dengan kenyataan mereka yang menafikannya. Lalu dengan pantas kununnya membela ketuanan dan sensitiviti melayu. Sedangkan sebelum ini, merekalah yang meruntuhkan rumah orang Melayu dan mengunci surau di kawasan melayu.

Benar seperti apa yang dikatakan, BN punya angkara, babi dapat nama. Kerajaan negeri hari ini menjalankan penternakan yang diurus baik dan bersih agar orang melayu terpelihara dan orang cina berbaik sangka. Dari huruf 'B' dan 'N', maka rakyat mendapat:Babi Naik!
Beras Naik!
Barang Naik!
:
:
:
:
:
:


Khir Luluskan, Noh Kata Anugerah

Berikut penerangan Tan Sri Khalid:Apa kata Khir dan Noh:p/s: Khir mengaku luluskan projek Modern Pig Farm (MPF). Ketua kampung sudah dialatkan oleh BN. Babi Naik (BN).

Jumaat, 18 April 2008

Suruhanjaya Angkara Penyangak

Apa sahaja yang datangnya dari BN hari ini kita tidak perlu meletakkan harapan tinggi. Ini kerana telah banyak harapan kita sebelum ini telah dihancurkan dan tiada siapa diantara mereka yang peduli. Lancarkanlah apa sahaja dasar, suruhanjaya, atau kempen ia hanya umpama tin kosong. Lebih-lebih lagi dibawah kepimpinan Dolah, tin kosong ini lebih kuat bunyinya sedangkan isi di dalam tin itu kosong belaka.

Umpama tikus membaiki labu itulah ibaratnya BN yang kununnya beriya-iya ingin memulihkan imej kehakiman dengan menubuhkan Suruhanjaya Perlantikan Kehakiman (SPK). Jika tidak kes Lingam dan seumpamanya dibongkar, maka konspirator tajaan BN ini akan terus senyap menghancurkan keadilan Malaysia. Contohnya perbicaraan kes Anwar Ibrahim, kes Lingam, kes Eric Chia, dan kes Razak Baginda. Apabila satu negara telah tahu angkara mereka, barulah mereka ingin membaikinya.

Dalam dunia politik ciptaan BN, lakonan dan sendiwara adalah budaya mereka. Hipokrit dan gimik menjadi skripnya. Suruhanjaya Pelantikan Kehakiman jua adalah sedikit daripada usaha-usaha BN membaiki imej mereka yang sangat teruk. Mereka yang memusnahkan keadilan dan mereka pula yang mahu menjayakan keadilan. Oleh itu, usah terpedaya dengan gimik ini selagi ia tidak dibuktikan 100 peratus dihadapan rakyat.

Siapakah yang tidak kenal dengan Suruhanjaya Pilihanraya? Apakah dengan gelaran mereka sebagai suruhanjaya kerajaan ini telah dianggap bersih? Jawapannya tidak, malah menambahkan masalah lagi ada lah. Suruhanjaya itu rosak angkara BN yang berlagak penyangak.

Suruhanjaya Polis Di-Raja Malaysia, yang telah ditubuhkan lalu dan telah tamat usahanya serta mereka telah meletakkan cadangan penambahbaikan dan mendedahkan kelemahan PDRM dalam laporan setebal 607 mukasurat. Namun selepas itu kualiti polis tiada perubahan ketara. Moto saya 'Anti Rasuah' sudah ditukar kerana rasuah polis masih ada. Polis juga lebih jelas menunjukkan tindakan berat sebelah pada Pakatan Rakyat. Mereka beriya-iya menekan Pakatan Rakyat supaya BN dapat terus berkuasa contoh perhimpunan Black-14 yang lalu.

Selepas ini mungkin pelbagai lagi retorik BN akan didengari menghiasi dada akhbar mereka. Jika dahulu Dolah ingin memerangi rasuah, tetapi perang itu tidak berjaya. Selagi BN tidak buktikan, usahlah kita percaya. Kita tidak mahu BN 'membaiki' kerana mereka tidak mampu membaiki. Sebaliknya kita mahukan BN 'berhenti' dari memerintah negara.

فذکر ان الذکر تنفع المومنین ٢

(Ruangan zikrulmaut diterbitkan setiap hari Jumaat)

"Dan Dialah yang berkuasa atas sekalian hambaNya dan Dia mengutuskan kepada kamu pengawal-pengawal (malaikat yang menjaga dan menulis segala yang kamu lakukan), sehingga apabila sampai ajal maut kepada salah seorang di antara kamu, lalu diambil (nyawanya) oleh utusan-utusan Kami (malaikat); sedang mereka pula (malaikat itu) tidak cuai (dalam menjalankan tugasnya). "
Al-An'am: 61


Semalam masih segar dalam ingatan ketika mana ALLAH menyelamatkan hambanya dari segala sebuah petaka bahaya. Sedang ketika aku membawa kereta sebelum melalui dari jalan lurus melalui sebuah simpang tiga, aku melihat cermin belakang kereta seperti mana yang diajar oleh ayaha. Ayah selalu berpesan semasa memandu, liarkan mata melihat semua sudut arah dan cermin supaya lebih berwaspada.

Dari cermin belakang kelihatan sebuah lori besar yang biasa digunakan untuk mengangkat perabot bergerak dari belakang sebelah kiriku. Kereta yang ku pandu semakin hampir ke persimpangan tiga tersebut dan berbetulan lampu hijau diarah simpang kanan itu menyala. Maka kereta dari arah simpang tersebut bergerak memasuki laluan lurus yang sedang dilalui ini. Sebuah kereta Iswara aeroback hitam yang berada dari simpang kanan cuba merapat masuk secara terburu-buru ke laluan arah kereta ku seolah tiada melihat cermin sisinya yang kereta ku hampir di kirinya.

Setelah itu, kereta itu merapati ke arah kereta ku. Jantung berdegup kencang kerana ku tahu kereta ini akan melanggar kereta ku. Lantas tangan kanan menekan hon kereta selama beberapa saat buat peringatan kepada pemandu Iswara itu. Kerana kereta itu rapat sangat ke kiri kereta ku, aku terpaksa memulas kiri stering kereta sedangkan ku tahu bahawa ada sebuah lori besar berada disebelah kiri menantiku untuk dirempuh.

Aku terselamat dari dilanggar dan melanggar kerteta Iswara tersebut tetapi aku tahu bahawa aku belum selamat dari sebuah lori besar diseblah kiri ini. Setelah aku mengelak dari kereta Iswara aku kini perlu mengelak lori besar laju yang jaraknya kurang dua saat dari kereta ku. Hendak atau tidak untuk terselamat dari lori itu, aku perlu memulas stering ke kanan supaya tidak hancur depan kereta ku dan kereta aku tidak berpusing-pusing menghentaam tembok dan kereta Iswara terbabit.

Kereta ini tersepit antara lori dan kereta Iswara. Pendek kata, jika tidak ku hentam kereta mungkin aku dihentam lori dan menjadi pilihan untuk ku memilih yang mana. Jawapanku ialah aku tidak mahu menjadi mangsa kemalangan dan itulah doa ku ketika keadaan panik sedemikian.

Apabila aku memulas kekanan, Ya ALLAH, aku bersyukur pada mu kerana engkau masih memanjangkan usia muda ku ini dan menyelamatkan harta (kereta) ku ini dar remuk dan kemek dari rempuhan lori dan kereta. Keretaku selamat dan terus meluncur kehadapan sambil aku berasa trauma dalam 30 minit berikutnya. Lori itu terus laju meninggalkan aku.

Tuhan, kau seolah-olah telah menghidupkan ku dari sebuah kematian. Kematian yang datang mengejut tanpa cepat atau lewat sesaat kepada setiap hambanya. Aku tahu pengajaran Tuhanku ini, supaya ku tahu betapa besarnya erti ingin hidup dikembalikan di dunia selepas sebuah kematian.

"Kesudahan golongan yang kufur ingkar itu apabila sampai ajal maut kepada salah seorang di antara mereka, berkatalah dia: Wahai Tuhanku, kembalikanlah daku (hidup semula di dunia). "
Al-Mu'minun:99

Khamis, 17 April 2008

Makkal Sakti bagi Makkal Osai

Makkal Osai sebuah akhbar Tamil telah ditamatkan terbitannya. Permit mereka yang telah tamat tidak lagi diberi penyambungan terbitan selepas itu oleh Kementerian Dalam Negeri. Secara tidak langsung sekali lagi suara kebebasan disekat. Sebab yang dinyatakan tidak jelas dan banyak kemusykilan.

Suratkhabar adalah salah satu media yang mudah didapati daripada media berbentuk elektronik. Keadaan ini menjadi budaya di Malaysia bahawa suratkhabar adalah bahan bacaan yang penting. Kaum India hari ini telah kehilangan satu sumber utama maklumat mereka.

Umpama menutup akhbar Harakah, begitulah perasaannya bagi kaum India apabila akhbar mereka ditutup. Berdasarkan sumber, akhbar mereka lebih jujur dan menyuluruh dalam menyampaikan maklumat semasa. Contohnya semasa pilihanraya lalu, akhbar ini melaporkan berita dari pembangkang apatah lagi kerajaan.

Kaum India yang menjulang 'Makkal Sakti' menjadi salah satu penyebab kekalahan BN. Akhirnya Samy Vellu hilang jua jawatan menteri. Isu HINDRAF juga menjadi penyebab kepada peralihan undi kaum India yang sebelum ini menyokong BN. Selepas ini, dengan penutupan Makkal Osai, kaum India akan lebih tegar untuk melawan BN.

Pemimpin BN kaum India, tiada memberi sebarang kenyataan berhubung isu ini. Diam mereka adalah restu mereka dengan kezaliman BN. Sebaliknya apabila ada kaum India yang lantang, mereka ditahan dibawah akta ISA. Luka kaum India ini akan terus berbekas menjadi parut. Parut luka yang akan menjadikan mereka lebih kental dan kuat. Makkal Sakti bagi kaum India.

Selasa, 15 April 2008

Bukan Main-Main

Dolah harapnya bukan sahaja tidak pekak, tetapi harus tidak buta. Dengan telinga Dolah mendengar dan dengan mata Dolah perlu melihat kepada segala senario rakyat sekarang. Setiap kali berlangsungnya perhimpunan rakyat, maka puluhan ribu rakyat akan turun dari dekat ataupun jauh. Rakyat rela mengorbankan masa, wang, dan tenaga untuk turun bertandang ke sebuah perhimpunan biarpun dugaan datang menjelang. Polis dan FRU akan menghalang.

Perhimpunan BERSIH bertarikh 10 November 2007

Munajat Kelantan bertarikh 2 Mac 2008

Himpunan Rakyat dan Munajat Perdana Selangor
bertarikh 31 Mac 2008

Himpunan Rakyat di Ipoh bertarikh 14 April 2008

Himpunan Black-14 bertarikh 14 April 2008

Bersatu kita teguh, UMNO pasti roboh. Satu perkembangan memberangsangkan dari kebanjiran rakyat. Jangan pekak , jangan buta. Sekali air bah, sekali pantai berubah.

Isnin, 14 April 2008

Tamat Sudah Idahnya

Sudah tamatlah 'idah' Anwar tepat pada jam 12.00 malam ini. Idah yang dimaksudkan di sini bukanlah idah yang diterangkan dalam kitab feqah, tetapi hanyalah perkataan pinjaman sahaja. Memberi maksud larangan Anwar untuk bergiat dalam politik secara terbuka. Kini telah tamat. Maka diari politik baru Anwar akan bermula pada tarikh keramat ini detik 12.00 malam.

Sudah pasti selepas ini, beberapa kejutan akan berlaku. Cuma rahsia-rahsia ini disimpan dikalangan pimpinan tertinggi Keadilan khususnya dan Pakatan Rakyat amnya. Pertemuan rakyat pada malam ini di Kampung Baru mencatat kehangatan dan kehadiran mereka membawa semangat tsunami kepada Anwar agar terus menerajui negara kelak.

Perdana Menteri Malaysia, Dolah berada dihujung tanduk pada kariernya akhir-akhir ini. Beliau yang mengaku antara kekalahan BN dalam PRU-12 adalah berpunca daripadanya dan memberi bayangan kepada penggantinya iaitu Najib, membawa tanda tanya bahawa beliau mungkin pergi jua. Selain itu pertemuan Dolah dengan UMNO Johor baru-baru ini, menggandakan Dolah sebuah lagi tekanan. Tekanan kepada Pelan Peralihan Kuasa.

Sudah ada beberapa orang UMNO yang menunggu saat Dolah meletak jawatannya. Najib cadangan Dolah sebagai penggantinya, namun Muhyidin turut menaruh hajat menjadi Presiden. Manakala pada masa yang sama Kuli bertegar untuk bertanding jawatan Presiden UMNO. Merka berebut-rebut. Semuanya ini mungkin berlaku apabila tiba bulan Disember di Perhimpunan Agong UMNO. Sekiranya EGM UMNO berlaku lebih awal dari bulan tersebut, maka Dolah tidak perlu tunggu hujung tahun ini untuk letak jawatan, kerana itulah waktunya selepas EGM.

Saingan kini yang paling digeruni Dolah ialah Anwar. Bermulanya era baru politik Anwar menyebabkan Dolah perlu lebih berhati-hati sentiasa dan mengintip semua gerak-geri Anwar. Pakatan Rakyat yang diketuai oleh isterinya, Azizah mungkin diserahkan kepadanya. Teka teki siapakah menjadi Perdana Menteri keenam hampir terjawab. Hanya pastikan ia Perdana Menteri yang amanah dan tidak mempermainkan Islam dengan Hadhari atau sebagainya.

Berdasarkan sumber dipercayai, undi tidak percaya kepada Dolah nanti akan berpihak kepada Pakatan Rakyat. Antara lain bermaksud, akan ada beberapa ahli parlimen BN akan menyokong usul demikian sehingga berjaya memperolehi 2/3 kerusi parlimen lalu menggulingkan Dolah. Dolah jatuh terguling.

Ramai rakyat menanti suara Anwar kembali bergema dalam Parlimen Malaysia. Usaha menaikkan Perdana Menteri baru berlaku senyap dan halus. Rancangan telah dibina dan sedang bergerak dengan lancar tanpa dihidu. Masa menanti mengucapkan Dolah selamat pergi. Terima Kasih Dolah.

Ahad, 13 April 2008

Selangor.fm Keruhkan Hubungan


Khalid Ibrahim, Menteri Besar Selangor berkata:

“Sudah dua minggu setengah, jika mereka masih enggan komited, saya tidak mahu mereka berada di pejabat Selangor (bangunan Setiausaha Kerajaan Negeri). Pejabat Selangor FM ada di sana dan mereka gelar diri sebagai Radio Selangor. Jika mereka gelarkan diri ‘Radio Non-Selangor’, mereka boleh cari pejabat di tempat lain, itu pandangan saya.”

Sudah kalah, banyak pula cerita. Kedengkian BN terhadap Pakatan Rakyat tidak berakhir dan langsung tidak mengambil pengajaran dari kekalahan teruk mereka. Selangor.fm yang mana sebelum ini, ketika dibawah Khir Toyo, menyediakan sebuah slot khas bersama MB setiap pagi sekali seminggu tetapi tidak pula kepada Khalid Ibrahim.

Menambah lagi dukacita, surat permohonan Khalid kepada Selangor.fm untuk permohonan tidak berbalas sebaliknya dibalas dengan tomahan Sabree. Dalam keadaan terdesak, Menteri Penerangan, Ahmad Sabree pula yang menjawab permintaan MB Selangor tersebut di media, bukannya Selangor.fm sendiri. Bagi menutup kelemahan, Sabree menukar isu 'tidak dibenarkan siaran bersama MB' dan kepada isu 'MB gila kuasa'. Hakikatnya, sifat munafiq RTM masih dikekalkan.

Selangor.fm sekarang sudah menumpang di bumi sendiri. Sebagai penyiar kerajaan, Selangor.fm sendiri perlu membenarkan kerajaan negeri membuat penerangan dan menggunakan kemudahan yang sedia ada. Tetapi kerana dek mengikut telunjuk sangat daripada Sabree, mereka menerima musibah.

Rasanya malu jugak Selangor.fm untuk bersiaran bersama rakyat Selangor kerana pemimpin pilihan rakyat Selangor diketepikan. Konti atau pejabat sementara perlu disewa dimana-mana mungkin di PKNS, tetapi itu juga adalah milik kerajaan Negeri Selangor. Alamak, nampaknya terpaksa lah menyewa di Negeri Sembilan, saki baki negeri Barisan Nasional.

"Andai ku terbuang tak diterima,
Andai aku disingkirkan,
Kemana harus ku bawakan,
Kemana harusku semaikan cinta ini."
- Arwah Sudirman Hj. Arshad
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Bacalah juga:

Lawan Tetap Lawan