Follow je lah..


Selasa, 4 November 2008

Eurocopter: Bayar Sahaja Dengan Nyawa


Helikopter Nuri sudah uzur dan ini diakui sendiri oleh barisan kepimpinan negara. Memandangkan hal ini, mereka mahu mencari sebuah helikopter yang dapat mengambil alih tugas helikopter Nuri sewaktu ini. Ini kerana pengangkutan udara adalah sangat penting terutamanya bagi melaksanakan misi-misi kecemasan dan seumpamanya.

Sejarah hitam telah helikopter Nuri ini telah melenyapkan segala sumbangan helikopter Nuri sebelum ini. Kejadian helikopter hilang dan terhempas sebenarnya juga adalah satu ancaman keselamatan kepada negara. Berdasarkan trek rekod, hampir 40 tahun helikopter ini beroperasi, terdapat sejumlah 13 kecelakaan yang berlaku membabitkan kehilangan nyawa dan kemusnahan harta-benda.

Contohnya pada 15/8/2004, helikopter ini dipercayai membawa 10 penumpang serta juruterbang hilang di kawasan Long Seridan, Sarawak. Kemalangan ini bukanlah kemalangan pertama bagi helikopter Nuri yang mana sepatutnya tidak berlaku lagi jika kerajaan membuat langkah awal. Kesemua anak kapal ini menjadi saksi atas kemalangan sebuah helikopter bernama Nuri.

Apakah langkah yang dilakukan oleh kerajaan ketika ini? Polemik pembelian helikopter penggantinya, Eurocopter, masih diselaputi dengan soal ketelusan dan perkara teknikal. Seharusnya hal ini tidak berlaku andai pengurusan berjalan dengan teratur dan mematuhi prosedur. Lebih teruk, dalam keadaan krisis ekonomi dunia, kerajaan telah mengambil tindakan menangguhkan pembelian Eurocopter.

Urusan udara yang memerlukan khidmat dari TUDM seperti penggunaan helikopter sentiasa diperlukan oleh negara. Tidak kira masa, helikopter ini mesti sentiasa siap siaga untuk berlepas ke udara.

Perlukah dari soal keutamaan, pembelian kapal selam berbanding pembelian helikopter baru menggantikan helikopter uzur ini, kapal selam dibeli dahulu. Pengaliran wang yang tidak cekap boleh menjejas lagi ekonomi negara kita.

Mungkin belum cukup nyawa lagi yang harus dibayar untuk memeliki sebuah helikopter untuk negara. Begitu murahkah nyawa seorang juruterbang TUDM yang telah mereka lalui pelbagai kelas dan latihan bagi memiliki lencana sayap untuk mengendalikan jentera besar itu. Andai polemik pembelian helikopter masih belum selesai dan masih bertangguh, kerajaan BN perlu memikirkan sesuatu yang mencemaskan.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Bacalah juga:

Lawan Tetap Lawan