Follow je lah..


Rabu, 17 Disember 2008

Giliran SPRM Bermula

Sah lah memang BPR tidak berjaya mencegah rasuah sepenuhnya apabila SPRM telah ditubuhkan. Kemungkinan BPR masih terdapat banyak kecacatan dan kekurangan. Dengan itu, diharapkan SPRM bukan lah dua kali lima dengan BPR.

Kita sedar dalam pelbagai bentuk undang-undang, masalah jenayah masih berleluasa seolah penjenayah ini tiada hairan dengan sebarang penguatkuasaan. Pun begitu lebih teruk jika penguasa itu sendiri yang pecah amanah dan bermain rasuah. Ditambah pula kebal dari badan penyiasatan.

SPRM ini hanyalah satu penambahbaikan yang masih belum terbukti. Hanya yang ada adalah susun atur perancangan dan ketumbukan yang mungkin lebih telus dan adil. Kes rasuah di Malaysia sentiasa mencatat reputasi paling tinggi dan menjadi jelik bagi SPRM jika tidak berjaya menangani kes rasuah atau politik wang dalam UMNO.

Ilham Abdullah untuk melaksana dan menggagaskan SPRM akhirnya menjadi nyata tetapi ia lewat. Beliau yang hanya mempunyai baki kurang 4 bulan lagi sebagai Perdana Menteri mampu menyebabkan goyah SPRM ini kerana tiada penggagasnya. Kelak mungkin kabur lalu terkubur. Pastinya SPRM dalam tempoh 4 bulan masih lagi mentah tanpa dipimpin oleh Abdullah sebagai 'bapa anti-rasuah'.

SPRM adalah adik kepada SPR. Adik beradik ini sangat penting dalam menjalankan misi demokrasi dan integriti negara. Pengalaman kita bersama SPR cukup mengajar bahawa ketelusan sangat penting dan tidak boleh berlaku tidak adil. Apabila amanah menjadi lingkup, maka lingkuplah semua yang telah diamanahkan.

1 ulasan:

fit@blonc berkata...

bukankah mencegah itu lebih baik daripada merawat?
sama2 kita membina generasi muda yang bebas rasuah..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Bacalah juga:

Lawan Tetap Lawan