Follow je lah..


Ahad, 24 Ogos 2008

48 Jam Ke Pengundian


Masa yang tinggal kini kurang 48 jam sahaja lagi ke tarikh 26 Ogos 2008, sebuah tarikh yang akan meledakkan lagi susur galur politik Malaysia. Permatang Pauh yang kini menjadi sebutan, sedang menanti setiap saat dengan penuh bermakna. Dari saat menjadi minit, dan seterusnya dari minit menjadi jam maka akhirnya kotak undi Permatang Pauh akan 'panas'.

Sepanjang laluan ini, pelbagai perkara dapat dilihat. BN yang mengakui sebagai parti 'under dog' dalam pertandingan ini tidak mahu mengaku kalah. Calonnya Arif Shah dihimpit kecaman dan sebilangan ahli BN yang bermain kotor. Wang dan kuasa menjadi taruhan agar mereka dapat menang tanpa keaiban.

Beberapa poster hasutan puak BN telah berjaya di rampas. Poster-poster ini meniup api perkauman dan ketuanan Melayu. Mereka membayangkan jika PR mentadbir negara, perpaduan kaum tidak stabil dan hak melayu akan dirampas oleh cina. Inilah satu-satunya keterdesakan modal buat BN dalam mengalahkan Anwar Ibrahim. Mereka bermain sentimen.

Arif Shah semenjak dicalonkan beliau semakin popular dan terkenal. Pun begitu, beliau bukan saingan yang setaraf dengan Anwar, mantan Timbalan Perdana Menteri Malaysia. Apabila orang melayu Permatang Pauh tidak melayannya lalu beliau berharap kepada kaum cina dan india. Cenderung kepada kaum cina kerana pandai berbahasa Mandarin dan cenderung kepada India kerana beliau adalah dari geng mamak. Modal asas Arif Shah.

Dalam tempoh 48 jam ini juga memungkin untuk Arif Shah hilang kelayakan bertanding atas tiket BN. Sebuah akhbar berbahasa cina mendedahkan pengakuan Arif membayar duit kepada pekerja bukan jentera BN. Arif kata dia tidak mampu memeberi wang tetapi logikkah alasannya kerana dia sekrang adalah calon tajaan BN, sebuah parti yang terkaya hasil wang rakyat.

Selepas 48 jam kemudian, sebelum pengumuman diumumkan, undi adalah rahsia dan kawalan keselamatan kotak undi pula ditingkatkan 100 peratus. Jika tidak mungkin akan terjadi perkara yang tidak diingini. Kata mereka yang hatinya penuh dengan dengki "Jika tak menang pun, kasi sabotaj pun ok lah," .

2 ulasan:

Danielle_Corleone berkata...

Mari kita mengira bersama-sama. hehe.

UMNO PARTI PENJARA berkata...

1 2 3 4 ;-)

Masa dah nak habis.
pastikan semua mengundi ;-)


Jumpa lagi di bawah ;-)
http://teampemudaumno.blogspot.com
http://pro-faizal.blogspot.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Bacalah juga:

Lawan Tetap Lawan