Follow je lah..


Ahad, 19 Oktober 2008

Terlewatkah Reform Pak Lah

Kata dua yang dihamburkan menerusi sebuah sidang media benar-benar pedas. Perkara ini mungkin jarang-jarang sekali dilakukan oleh Abdullah tetapi tatkala sekarang beliau semakin konsisten.

Perkataan 'reform' yang disebut oleh Abdullah dan begitu juga pernah disebut oleh Ezam menjadi target di saat akhir beliau memegang jawatan seorang Perdana Menteri dan Presiden parti. Usaha reform yang sebenarnya dilakukan oleh Pakatan Rakyat ini tidak menyebabkan untuk Abdullah mengabaikannya kerana reform adalah apa yang dikehendaki oleh rakyat. Biasalah apabila perubahan ingin dilaksanakan pasti ada sahaja yang tidak kena atau mungkin juga tidak dipersetuju oleh orang lain.

Mahathir seharusnya duduk diam dan usahlah masih sibuk lagi mengikuti politik UMNO dan BN jika sudah lama meletak jawatan. Jika ini dilakukan, Abdullah sekurang-kurangnya tidak terbeban dengan tekanan pemilihan 'orang Abdullah'. Apakah Mahathir juga tidak ada 'orang'nya dan begitu juga 'Najib' apakah tiada pengikutnya yang setia?

Suasana kabilah atau kem dalam UMNO ini membuktikan pada peringkat kepimpinan atasan nyata bersatu dalam zahir dan retak dalam sembunyi. Benar juga jika dikatakan Abdullah mungkin dipaksa untuk letak jawatan lebih awal berbanding pada masa dan waktu yang sepatutnya berdasarkan apa yang berlaku sekarang.

Kelak kita akan dibayangi dengan pemimpin yang tidak bersih, pemimpin yang diselebungi dengan kes jenayah berprofil tinggi, berskandal seks, rasuah, dan main tikam belakang. Reform layak dibawa oleh mereka yang bersih dan bukan orang yang reform secara bertelingkah dan menggunakan salah kuasa seperti akta ISA.

Sementara itu, parti komponen BN mencari ruang dan peluang di celah tempoh peralihan kuasa ini. Beberapa suara sumbang mengenai hak dan kuasa sudah kedengaran. UMNO kian sibuk dengan dunia dan kuasa akhirnya memakan diri. Yang dikejar tak dapat dan yang dikendong keciciran.

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Bacalah juga:

Lawan Tetap Lawan