Follow je lah..


Selasa, 2 Disember 2008

Berada Di Sabah

Sekian lama juga saya tidak menulis artikel dalam blog ini disebabkan jadual yang padat. Sebelum ini saya telah berada di Sabah selama empat hari untuk berehat. Di saat kekusutan melanda pemikiran kita, apalah salahnya jika kita keluar dari kepompong itu untuk berehat sebentar dengan melakukan aktiviti yang bermanfaat.

Antara isu menarik adalah isu fatwa. Jawatankuasa fatwa di Malaysia ini telah lama ditubuhkan dan sudah menjadi petunjuk dalam kehidupan umat Islam. Fatwa-fatwa ini juga mampu dibaca di laman web e-fatwa. Dalam laman itu, terlalu banyak perkara yang sebelum ini menjadi kemusykilan telah dirungkai satu persatu buat pemahaman umat Islam. Pendek kata, lebih banyak kita tidak tahu berbanding yang tahu.

Masyarakat Islam awam di negara ini, sebenarnya pun begitu juga. Masih banyak tidak tahu daripada yang tahu. Sebab itu kadang-kala kejahilan mereka tersembah apabila mereka bermula berhujah. Sebagai bukti, pengharaman yoga dan sebagainya, masih ada suara sumbang dari pihak tertentu resah dan gelisah serta membantah keputusan ini.

Menjadi kebiasaan juga ulama' sering kali tidak mendapat sokongan moral dari para umara'. Ada sahaja para pembesar memandang rendah keilmuwan ulama' dalam mengeluarkan sesuatu fatwa. Mereka memberi komen dan pandangan peribadi mereka yang sebenarnya mendedahkan lagi kebodohan mereka.

Hormatilah keputusan fatwa sebagaimana di negara ini mereka menghormati keputusan mahkamah. Keputusan fatwa bukan untuk dikomen andai jahil dalam ilmu agama. Mempelajari ilmu agama juga perlu bergurukan mursyid dan bukan mempelajari dengan otak dan buku semata-mata.

Inilah satu reformasi besar dalam kehidupan kita iaitu membuka hijab kejahilan masyarakat sekarang. Kerana ilmu itu adalah cahaya yang menyuluh kehidupan. Andai tiada cahaya maka tersesat dan terhantuklah kepala pada dinding yang tegak berdiri.

1 ulasan:

fit@blonc berkata...

petikan dari ruangan pembaca oleh seorang pengirim dalam surat kabar siasah tahun lepas
"saya dan keluarga bukanlah baik sangat, tapi saya berharap agar suasana islam yang lebih baik di negara ini oleh pihak pemerintah"

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Bacalah juga:

Lawan Tetap Lawan