Follow je lah..


Rabu, 17 September 2008

Abdullah, Checkmate!

Kali ini beliau benar-benar kena penangan dari rakan dan seteru politiknya. Soalnya, mampukah Perdana Menteri mampu terus kekal sebagai Perdana Menteri hanya dengan berbekalkan kuasa di tangannya? Tatkala Najib sudah mula memberi signal, Muhyidin memberi ingatan, Anwar memberi tekanan, kabinet bercakaran, dan pelbagai andaian, Abdullah menempa liku kejatuhan buat karier politiknya.

Jika benar Najib setia pada Abdullah tetapi itu hanya satu waktu terdahulu. Hari ini Najib dan Muhyidin menjadi pasukan 'beregu' untuk menewaskan Abdullah dengan meyuarakan suara akar umbi dari ahli UMNO sendiri. Katanya segerakan peralihan kuasa sebelum 2010 kerana kita sudah kritikal. Tapi apakan daya, bak kata mantan Presiden UMNO, Mahathir, ini parti adalah parti Abdullah Hj. Badawi.

Sekarang, masanya diuji. Kepentingan peribadi menguji kepentingan parti. Abdullah tidak mahu berundur kerana katanya kerja masih banyak. Memanglah, kerja Perdana Menteri sentiasa banyak dan kerja itu sentiasa berterusan selagi Malaysia masih wujud. Cuma tidak bererti jika Abdullah sudah tiada memegang jawatan itu, kerja Perdana Menteri sudah selesai. Jawatan ini adalah satu kesinambungan dari satu individu ke individu yang lain.

Zaid sudah meletak jawatan dalam kabinet dan tegas atas pendirian perletekan jawatannya itu. Barangkali reformasi dalam perundangan atau kehakiman yang dibawanya tidak popular dalam perjuangan UMNO kini. Isu ISA mencacatkan lagi perlembagaan dengan persoalan mengapa harus seseorang itu perlu ditahan jika belum didakwa oleh mahkamah. Tindakan Hamid Albar melingkaui peranan yang dibawa oleh Zaid sebagai menteri yang dipertanggungjawabkan menjaga undang-undang dan perlembagaan negara.

Pakatan Rakyat dilihat semakin stabil dan kukuh dengan isu sudah cukup bilangan Ahli Parlimen bagi menubuhkan kerajaan yang baru. Kerajaan yang baru akan menggantikan kerajaan Abdullah dan meletakkan Abdullah sebagai ketua pembangkang pula. Percaturan Pakatan Rakyat kepada kerajaan Abdullah sudah menampakkan bahawa Abdullah tiada jalan lain lagi melainkan untuk mengangkat bendera putih.

Tansisi perlaihan kuasa yang baik adalah diharapkan dengan harapan Abdullah akan dilihat bersifat 'gentleman'. Pertemuan antara dua pemimpin utama iaitu Abdullah dan Anwar seumpama satu dentuman petir yang kuat. Ini kerana jika benar pertemuan ini berlaku maka 'checkmate' dari Anwar untuk Abdullah.

Kini tinggal masa untuk Abdullah samada untuk akur dengan kehendak rakyat atau terus menguatkan kekuasaan yang dirisaukan boleh menjurus kepada kezaliman. Abdullah yang dikenali jua sebagai Mr.Clean berkata "ISA adalah baik sebab kita hendak pastikan apa yang kita nak kuat kuasakan adalah wajar dan adil."

3 ulasan:

Unknown berkata...

askm..
salam ziarah..
em..same2 kite nantikan kenaikan DSAI~

Sang Pencinta berkata...

salam, penulisan ini memang menarik

UMNO PARTI PENJARA berkata...

kalau dah checkmate..

mcm mana nak jalan lagi :-)Ketua Pemuda UMNO ‘BERANI dan ‘MACHO’ ;-)
http://pro-faizal.blogspot.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Bacalah juga:

Lawan Tetap Lawan