Follow je lah..


Khamis, 25 Disember 2008

Jantung Rakyat Kita

Di Malaysia penyakit jantung adalah antara pembunuh nombor satu negara selain kemalangan lalu-lintas. Ditambah pula banyak faktor yang boleh menyumbang kepada peningkatan kes sakit jantung di negara. Faktor ini pula terbahagi kepada beberapa bahagian pula.

Rakyat Malaysia terutamanya orang Melayu sangat suka makan kepada makanan berlemak, manis, dan bergoreng. Makanan seperti lemak cili api, kuih tradisional, dan nasi goreng itu mampu meningkatkan kolesterol dalam darah. Kesannya, orang Melayu berpotensi besar mengidap penyakit jantung dan mereka perlu dirawat!

Tiada tempat lain di Malaysia ini pusat rawatan jantung terbaik dari segi perbelanjaan dan perkhidmatan seperti Institut Jantung Negara (IJN). Jika dikira jasa IJN kepada rakyat, sangatah besar dan jasa atau khidmat mereka seperti itu harus berterusan dan berkekalan.

Jika ditakdirkan kos rawatan di sini terlalu mahal, mana mungkin rakyat yang berpendapatan rendah dan sederhana untuk ke IJN. IJN ini adalah jantung rakyat Malaysia. Jika IJN sudah tidak dapat berfungsi seluruhnya dalam memberi perkhidmatan kepada semua golongan rakyat, maka rakyat boleh mati dengan izinNya.

Buatlah keputusan terbaik wahai pemerintah, jangan keputusan itu tidak membela nasib orang ramai. Andai nasib wang menjadi keutamaan bagi kerajaan, rakyat akan rebah dan ekonomi pasti musnah selepas kerebahan itu.

1 ulasan:

UMNO PARTI PENJARA berkata...

Sayanglah jantung kita..
Bersenamlah selalu :-)
(( Renungkan )) Ke Mana Kita Mahu Pergi?
http://TeamPemudaUMNO.blogspot.com
Forum Generasi Muda
http://Forum1Malaysia.blogspot.com
Pakatan Antara Parti Lawan Tidak Kekal
http://pro-faizal.blogspot.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Bacalah juga:

Lawan Tetap Lawan