Follow je lah..


Isnin, 30 November 2009

Mat Bangla Menagih DagingBangla di Malaysia sudah biasa. Ke mana sahaja pergi terutama di kawasan bandar, ada Bangla. Bangla akan lebih jelas nampak apabila hari raya di masjid kawasan bandar dan ketika itu kita di kampung masing-masing. Kebanjiran mereka ke sini membawa pelbagai cerita dan pandangan masyarakat.

Ada yang terpaksa menanggung sengsara untuk berkerja di sini. Berkerja keras siang hari dan malam terpaksa tidur berhimpit-himpit di dalam sebuah bilik kecil. Ada yang lebih menyedihkan mereka tinggal di bawah jambatan dan menjadikan air sungai atau sesuai dipanggil air parit sebagai air asas kehidupan mereka.

Terpaksa berlapar kerana gaji yang diterima telah diambil sebahagian besarnya. Jika makan pun, mungkin nasi putih sahaja. Kalau mereka yang rajin, sudah tentu masak sendiri lauk dal.

Hari Raya Korban juga menjadi satu hari yang dinantikan oleh mereka. Pada waktu itulah sahaja mereka berpeluang merasai daging. Kebanyakan masjid di kota, kaum Bangla akan setia menunggu daging dilapah untuk dibahagi-bahagikan kemudian.

Hari ini Perdana Menteri Bangladesh kita berjumpa Najib. Adakah masalah-masalah rakyatnya yang akan ditekan dihadapan Najib nanti? Harapnya Bangla janganlah dijadikan seperti manusia kasta bawahan. Besar juga sumbangan Mat Bangla!

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Bacalah juga:

Lawan Tetap Lawan