Follow je lah..


Ahad, 28 September 2008

Duit Raya Kepada Lanun

Dalam beberapa hari lagi seblum 1 Syawal seperti yang diharapkan adalah tebusan kapal Melati 5 dibebakan oleh sekumpulan lanun. Itu tekad dan harapan kerajaan Malaysia demi keselamatan dan maruah negara.

Tidak begitu adil jika menghakimi bagaimana tindakan membebaskan tebusan ini hanya berasaskan satu sumber kerana berita dan maklumat sebenar dilindungi dan dirahsiakan oleh tetera. Sungguhpun begitu, kita menghormati usaha, plan, dan tindakan yang telah mereka di Perairan Teluk Aden. Pastinya tentera mempunyai kredebiliti yang telah ditetapkan sejak dahulu lagi.

Cuma apa yang dilihat, sebelum pertukaran Menteri Pertahanan dahulu iaitu Najib dengan Abdullah, pembebasan tebusan dengan sejumlah wang tidak dilakukan semasa Najib memegan jawatan itu. Hanya selepas Abdullah memegang kuasa pertahanan atau tentera, tebusan dapat dibebaskan dengan bayaran yang telah dirahsiakan.

Ini bererti kehendak lanun yang telah mengganggu kedaulatan negara telah dipenuhi. Signifikannya, tindakan menyimpan tebusan atau menculik ini bagi mereka adalah satu cara menambahkan pendapatan. Akhirnya, Malaysia akur dengan tuntutan para lanun itu.

Biarpun begitu, mungkin itu cara terbaik bagi kerajaan membuat keputusan tanpa sebarang pertumpahan darah. Duit yang diberi mungkin boleh diganti semula tetapi jika nyawa tergadai, pastinya hilang buat selama-lamanya.

Jika kita berbicara soal ketegasan pula, dari satu sudut ketegasan dan keagresifan kerajaan luntur sedikit. Apabila memenuhi tuntutan lanun atau penjenayah, ini bererti kekalahan di pihak kita. Kecemerlangan dan kecekapan tentera kita tidak layak dipetikai dalam mengendali operasi-operasi yang berisiko tinggi sepertimana drama tebusan ini.

Selepas ini, Abdullah wajar membuat kenyataan media serampang mata berhubung isu ini bagi menjelaskan kepada rakyat sepertimana yang dilakukan oleh Syed Hamid tatkala menahan rakyat dibawah ISA. Kita bersyukur dengan keselamatan mangsa tebusan ini dan semoga dapat pulang ke tanah air dengan rasa selamat dan rasa syukur.

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Bacalah juga:

Lawan Tetap Lawan