Follow je lah..

Khamis, 21 Ogos 2008

Abdullah Naik Komuter


Tidaklah penting mana cerita nya jika seseorang itu menaiki kemudahan awam seperti komuter, lrt, atau bas. Bagi orang biasa, kemudahan-kemudahan pengangkutan ini menjadi nadi menghubungkan dari satu tempat ke tempat yang lain.

Tetapi sekiranya Perdana Menteri Malaysia, Abdullah yang menaiki komuter dan lrt, ia seperti janggal pada dewasa ini. Orang ternama dan VVIP sepertinya setiap kali apabila melalui jalan raya pasti laluan pengguna jalan raya akan ditutup ataupun diperlahan bagi memberi laluan kepada kenderaan mereka. Hidup seperti itu menjadi diri lebih mudah dan boleh jadi alpa kepada kesusahan.

Menaiki komuter, lrt, dan bas pada waktu puncak iaitu antara 7.00 pagi sehingga 9.00 pagi dan 5.00 petang sehingga 8.00 malam seperti memasukkan diri ke dalam tin sardin. Manusia yang banyak dan perkhidmatan yang tidak cekap menyebabkan kesesakan dan stress. Suka atau tidak, sebagai orang biasa, semua itu harus ditempuhi dengan sabar.

Abdullah telah melihat perkara ini semasa beliau sendiri menaiki komuter dan lrt dari Serdang ke Masjid Jamek. Kesesakan, kekalutan, dan kepenatan itu adalah semua dirasai oleh pengguna perkhidmatan itu. Jika Abdullah sendiri turun padang dan mengakui kelemahan sistem ini, sesuatu yang drastik mesti dilakukan.

Banyak lagi Abdullah harus melalui masalah rakyat. Dalam baki waktu pentadbiran dibawahnya beliau perlu melahirkan sesempurna mungkin membantu rakyat. Masalah yang ketara juga berlaku ialah pengurusan pesakit luar sebahagian hospital atau klinik kesihatan yang terlalu lembab. Pesakit terpaksa menunggu berjam-jam lamanya menanti nama mereka dipanggil hanya untuk sejenis ubat seperti panadol atau pil tahan sakit barangkali.

Sektor perkhidmatan awam perlu mgagaskan'Research and Development (R&D)' jika mahu kualiti terus ditahap terbaik. Menteri yang bertanggungjawab perlu agresif dalam soal ini seperti rela ke tempat kerja menaiki bas dan melawat rakyat yang sedang kesusahan.

1 ulasan:

Faizal Zakaria's Blog berkata...

Kira oklah Pak Lah buat mcm ni :)

Barulah dia nampak dengan jelas :)Jemput masuk ke blog saya ;)
http://teampemudaumno.blogspot.com
http://pro-faizal.blogspot.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Bacalah juga:

Lawan Tetap Lawan