Follow je lah..

Khamis, 20 November 2008

Kak Jat Lawan Kak Dah


Ini kisah orang perempuan UMNO, bukan masalah seluruh orang perempuan melayu di negara kita. Kisah ini ialah krisis kepimpinan wanita UMNO yang terus meruncing. Petikan lagu "Bersatu kita bersatu" sudah tidak kedengaran kerana pertelingkahan dalaman yang wujud antara sesama wanita UMNO itu.

Pada hari ini, Kak Jat sah dan memang benar mahu melawan atau merebut jawatan dengan Kak Dah itu. Masing-masing mempunyai penyokong sendiri tetapi situasi melihat seolah Kak Dah lebih ramai penyokong berbanding Kak Jat. Sungguhpun begitu, Kak Jat mampu untuk bertanding jawatan itu kerana Kak Jat pun okay what???.

Kak Dah lebih lama dalam UMNO dan itu tidak dinafikan. Beliau telah melalui beberapa perubahan pucuk pimpinan sepanjang beliau bersama dengan UMNO. Pada masa yang sama beliau seorang ahli Parlimen di Kuala Kangsar. Namun begitu, dalam pasukan kabinet Abdullah, Kak Dah ini tidak disenaraikan. Akibatnya Kak Dah sedikit kecewa akan tetapi terus mahu berjuang dan ingin membuktikan dirinya di mata Abdullah bahawa beliau tidak mudah kalah dan tidak mudah lupa.

Berbeza dengan Kak Jat. Kak Jat adalah junior Kak Dah dalam UMNO. Jika dilihat pengalaman beliau, nyata bagaikan langit dan bumi berbanding Kak Dah. Kak Jat hanya pernah memegang suatu jawatan menteri yang kurang kritikal. Kritikal ini bermaksud jawatan menteri yang tidak utama hanya sekadar mentadbir pada satu prarioriti yang rendah. Setelah itu Kak Jat yang dahulunya ahli Parlimen Pantai tersungkur kalah dengan anak muda dari PKR pada pilihan raya lalu.

Sekarang, kedua-duanya akan bertanding. Apapun diharapkan mereka akan bertanding secara profesional dan tidak melakukan sesuatu yang boleh mengeruhkan hubungan sesama mereka. Barangkali Najib apabila menjadi PM akan melantik Ketua Wanita UMNO untuk jadi ahli kabinet. Mereka yang sudah tidak lagi menjadi ahli kabinet tatkala ini, harus sedar itu peluang mereka untuk kian glamour.

Inilah kisah Mak Datin, 'aunty', dan kakak-kakak yang aktif dalam Wanita UMNO. Apalah yang dibalahkan jika hanya sebuah jawatan yang cukup berat untuk dipikul. Lebih baik berbalah pada soal keruntuhan maruah wanita tatkala ini. Wanita pengkid, wanita malang, dan wanita yang terjerat mestilah diselamatkan dan dijadikan keutamaan sepanjang masa pergerakan itu. Isu siapa ketua haruslah menjadi isu sampingan sahaja bagi mereka, jika mereka itulah yang bergelar pejuang melayu Wanita UMNO.

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Bacalah juga:

Lawan Tetap Lawan