Follow je lah..

Khamis, 9 Oktober 2008

Pertandingan Yang Dirancang


Hari ini semua maklum bahawa Abdullah tidak bertanding. Dalam erti kata lain, beliau tidak lagi menjadi Presiden UMNO dan seterusnya Perdana Menteri Malaysia. Pada awalnya beliau mahu dilambatkan lagi peralihan kuasa ini, tetapi setelah beberapa watak tampil dalam 'plan' peralihan kuasa ini menggesa Abdullah untuk melepaskan jawatan paling eksekutif dan idaman ramai.

Watak Muhyidin menjadi antara pembantu watak utama. Kenyataannya yang kadang kala dilihat tidak sekutu dengan aspirasi Perdana Menteri menjadi simbol suara akar umbi. Namun pelik juga sekalipun beliau menginginkan perubahan dalam pucuk pimpinan kerana memandangkan kelemahan UMNO sekarang, beliau tidak sama sekali berhasrat meletak jawatan seperti mana Zaid lakukan. Ini kerana beliau masih mahu bertanding dan memegang jawatan dalam parti itu, ataupun dalam erti kata lain apabila Abdullah berundur, beliau boleh naik pangkat sedikit.

Beliau yang mahu Abdullah berundur segera kini memasuki plan kedua iaitu menyeru semua bahagian menyokong Najib. Dalam erti kata lain juga, mesti bagi Najib menang. Team beregu ini makin cemerlang dalam mengukuhkan kedudukan dalam politik masing-masing. Kemudian, Najib akan memegang kuasa dan Muhyidin menjadi 'kawan' rapat kepada bakal Perdana Menteri itu.

Selain Muhyidin yang ingin bertanding jawatan Timbalan Presiden, tetap ada beberapa kerat pemimpin UMNO dalam MT mahu bertanding sama. Sekalipun diantara mereka ada rekod lama yang tidak memuaskan dan ciri kepimpinan yang tidak tetap pendirian, berbanding Muhyidin, beliau agak kemas dalam langkah susun atur politiknya.

Tiba-tiba juga, Zahid Hamidi menarik penyertaan dalam pertandingan jawatan Timbalan Presiden. Alasannya mudah iaitu suara akar umbi dan demi perpaduan UMNO. Namun hal ini pasti berkait rapat dengan persaingan beliau dengan yang lain dan barangkali juga arahan dari otai-otai UMNO.

Jika Abdullah sudah pilih siapa penggantinya sejak awal lagi, begitulah juga Najib mahu juga memasang angan-angan timbalannya. Harus timbalan beliau itu sefikrah dengan beliau dan sangat hampir hubungan mereka kerana ini penting bagi melancarkan pentadbiran negara dan hal-hal sulit. Najib mempunyai rekod peribadi yang sofisikated dan sulit. Anwar harus pintas Najib sebelum beliau menjadi Perdana Menteri Keenam.

1 ulasan:

Fazrul Shahril berkata...

Salam Tuan,

Selepas ini mari kita lihat ..siapa yang kena...

Salam mesra,

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Bacalah juga:

Lawan Tetap Lawan