Follow je lah..

Jumaat, 14 Mac 2008

Media Umpama Jarum

Belum lagi Menteri Besar dilantik sebelum ini, media-media yang dikuasai BN telah membuat provokasi. Katanya negeri yang dikuasai Barisan Rakyat (BR) akan miskin dan mundur. Mereka (media) umpama jarum yang menyucuk-nyucuk sentimen rakyat supaya rakyat dapat menggambarkan BR berada dalam satu polemik yang kencang. Tidak itu sahaja, sekaligus dengan tindakan mereka dapat menjatuhkan imej negeri-negeri yang diterajui BR. Akhirnya rakyat mula terpengaruh dengan putar belit mereka.

Mengapa media masih begini dan tidak mengambil pengajaran dari kekalahan Zam? Sedangkan menteri kesayangan mereka Zainudin Maidin (Zam) telah terima akibatnya dengan kekalahan yang trajik. Zam yang merupakan menteri kesayangan RTM terutamanya sebelum pilihanraya cukup gigih mengempenkan BN dalam arus perdana kerajaan dengan menggunakan media massa dalam PRU-12. Perbuatan menggunakan jentera kerajaan seperti menyalah gunakan sekolah, kakitangan kerajaan, dan kuasa menteri untuk keuntungan parti adalah tindakan tidak beretika. Natijahnya, rakyat muak dan tidak lagi percaya sepenuhnya pada kerajaan seperti itu, Zam tersungkur.

Di negeri Kedah, media BN telah mengwar-warkan bahawa tadika KEMAS telah ditutup setelah BR menngambil alih pemerintahan Kedah. Ini hanyalah fitnah, demi mencalarkan imej kerajaan Kedah. Ketua Penerangan PAS pusat, Mahfuz Omar telah menghantar surat tuntutan maaf dari Berita Harian kepada kerajaan Kedah sebagai menafikan apa yang dikatakan oleh mereka. Strategi BN menggambarkan seolah-olah pembangkang menutup tadika KEMAS ini 'pernah' berlaku di Terengganu semasa PAS memerintah dahulu, tetapi itu semua adalah sendiwara atau cerekarama arahan BN semata-mata. Sedangkan PAS, tidak pernah menutup tadika KEMAS. BN itu tergamak menzalimi anak-anak kecil yang tidak tahu apa-apa demi merebut kuasa.

Pulau Pinang, negeri yang hampir dengan Kedah pun menerima tempias mereka. Provokasi yang dibawa ialah kaum Melayu akan terabai apabila DAP memerintah. Sebenarnya nasib kaum Melayu di negeri ini semasa BN atau Gerakan memerintah dahulu telah pun kurang mendapat perhatian dan terabai. Sila lihat klip ini (http://www.tvpas.com/material.php?id=5817&cat=forum). Inilah negeri kelahiran Dolah. Pulau Pinang pulau mutiara, tetapi di manakah mutiaranya. Melayu hilang tanah di tanah sendiri wahai Dolah.

Tatkala Sultan Perak mengambil masa untuk meneliti siapakah yang bakal menjadi MB Perak dari senarai calon yang diberikan dari setiap parti pembangkang, media BN mengambil kesempatan mengambarkan BR sedang bergelut merebut jawatan itu. Media bertambah modal lagi bahan berita apabila DAP yang katanya memboikot majlis angkat sumpah. Buktinya berita ini di pampang di muka depan akhbar 13 Mac 2008. Tidak lain dan tidak bukan tujuannya untuk mengapi-apikan rakyat atau melaga-lagakan parti yang hasilnya rakyat akan menyimpan rasa marah antara kaum.

Di Selangor, terdengar ura-ura yang katanya pihak Istana Selangor memihak kepada satu pihak satu kaum sahaja dalam isu melantik timbalan menteri besar. Walau bagaimanapun, Istana telah menafikan ura-ura itu. Sebenarnya Istana mengikuti Undang-undang Tubuh Negeri Selangor yang telah digubal untuk memilih timbalan menteri besar. Gambaran yang tidak benar kepada Istana dan Menteri Besar harus dihentikan.

Kedah, Perak, Pulau Pinang, Selangor, dan Kelantan semuanya telah dicucuk oleh media BN. Oleh yang demikian BR perlu berwaspada. Kesalahan yang kecil dilakukan BR umpama dosa besar bagi media BN. Walaupun mereka tahu di Terengganu sana, Idris Jusoh masih lagi tidak menerima watikah perlantikan media BN membisu seribu bahasa. Masakan Idris telah terlalu banyak derhakanya kepada Baginda Sultan dan kini baginda selaku Yang Di-Pertuan Agong murka kepadanya menerima watikah. Kita tunggu dan lihat. Kesimpulannya buat Idris, beliau menang, tapi terbuang dan media BN tiada liputan kepadanya. Kekalahan BN dalam PRU-12 juga, media BN tiada sebarang analisis terhadapnya. Bilakah media akan matang?


1 ulasan:

Muhammad Teja berkata...

salam,
media perdana ini semamangnya tidak boleh dipercayai lg. Jika kita langsung tidak percaya sebelum PRU, kenapa pula sekarang hendak kembali mempercayainya. Tinggalkan terus sahaja. boikot sampai bankrap... Allahuakbar...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Bacalah juga:

Lawan Tetap Lawan