Follow je lah..

Ahad, 6 April 2008

Novel Ayat-Ayat Saya

Laris macam pisang goreng panas berhubung novel Ayat-Ayat Cinta di pesta buku PWTC. Tetapi 'Ayat-Ayat Saya' bukannya novel cerita. Ia adalah SAYA, ayat-ayat SAYA.

SAYA, pendek sahaja perkataan tetapi boleh menggambarkan pelbagai jika disambung dengan pekataan lain selepasnya. 'SAYA' lebih mencerminkan kepada peribadi seseorang itu dan untuk dirinya. Tidak kurang juga perkataan ini sering digunakan oleh Dolah.

Satu ketika dahulu, kurang lima tahun yang lalu...

"Bekerja bersama SAYA, bukan untuk SAYA"

Selepas dapat isteri baru dia berkata pula,

"Dia (isteri baru) boleh jaga SAYA."

Namun selepas beberapa tahun selepas itu, apabila kredebelitinya dan kepimpinannya dipertikai, dengan penuh yakin, beliau berkata:

"SAYA pantang dicabar!"

Selepas PRU-12, diminta melepaskan jawatan Perdana Menteri, ulangnya lagi,

"SAYA Perdana Menteri."

"SAYA tidak akan lari"

"SAYA ada di sini."

Dan akhbar Utusan semalam, yang terbaru sekali katanya:

"SAYA bertanggungjawab"

Bercelaru juga melihat apakah tidakan yang dikatakan Dolah itu sebagai bertanggungjawab itu sebenarnya. Kebiasaan dan adat bagi suatu kepimpinan, jika kepimpinannya telah terlalu lemah, maka tindakan yang dikira bertanggungjawab ialah letak jawatan. Akan tetapi, cara pemikiran dan penerimaan Dolah terhadap signal dari rakyat serta orang bawahannya terhadap kelemahan pimpinannya adalah berbeza. Beliau menyifatkan tanggungjawab itu ialah, walaupun kalah, "SAYA tidak perlu letak jawatan sebab SAYA Perdana Menteri dan tidak perlu lari sebab SAYA ada di sini, kan SAYA bertanggungjawab". Inilah Perdana Menteri SAYA.

Tidak wajar acapkali menggunakan perkataan 'saya' demi isu negara dan kepimpinan. Ini akan dilihat Dolah seorang diri dalam menerajui negara dan semuanya dia berkuasa. Harus diingatkan, bahawa 'saya' tidak kukuh jika dibanding dengan 'kami' atau 'kita'. Maksudnya, Dolah tidak boleh lagi menggunakan perkataan 'saya' kerana sekarang Dolah tidak kuat dan perlu kepada gagasan atau pakatan. Seperti pembangkang, dengan Pakatan Rakyat mereka.

Kemungkinan beliau seperti ini (asyik bersaya) kerana Dolah diasak hebat dari dalam parti sehingga ke kabinetnya sendiri. Maka dengan itu beliau terpaksa mempertahankan peribadinya sendiri. Maka lahirlah 'ayat-ayat saya' yang berasaskan kepada kata ganti diri pertama iaitu 'saya'. Bersatu Dolah pun tidak teguh, belum bercerai UMNO sudah roboh. Novel Ayat-Ayat Saya tiada di pasaran dan usahlah mencarinya.

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Bacalah juga:

Lawan Tetap Lawan